Filmrecensie: The Tragedy of Macbeth (2021) Geregisseerd door Joel Coen


Eén van de mooiste en één van de moeilijkste dingen is om een goede Shakespeare adaptatie te maken en hier in te spelen. Deze film weet er gelukkig redelijk in te slagen om een goede stijl te vinden, die echter niet altijd ook even goed aan weet te slaan.

Prachtige stijl

Om te beginnen: nee, dit is zeer zeker niet de beste filmversie van het Macbeth verhaal die ik ooit gezien heb. Maar is het wel de best uitziende? Ik vermoed van wel! 

Het feit dat de film volledig in zwart-wit geschoten is voegt wel degelijk iets toe. het maakt de sfeer beklemmend en koud, wat goed samengaat met de tragiek van het verhaal. Het moet gezegd worden dat dit de film echter ook iets afstandelijks geeft. Het is prachtig om naar te kijken met zijn sets, kostuums en camerawerk, maar dat is exact ook hoe het voelt. Je kijkt ergens naar, zonder dat je ook meegesleept wordt door het verhaal of je verbonden voelt met de personages. Ik kan me dan bijvoorbeeld ook niet voorstellen dat deze filmversie er voor zal gaan zorgen dat een nieuwe generatie enorm geinteresseerd zal raken in Shakespeare en zijn werk, al weet het toch als een redelijk moderne filmversie van het verhaal.

Geweldig acteerwerk

Waarom de film dan nog altijd meer dan de moeite waard blijft om te blijven kijken is niet zo heel erg moeilijk om te zien. Het acteerwerk is werkelijk fantastisch. 

De dialogen uit Shakespeare zijn werk uitspreken is één ding, maar het ook daadwerkelijk acteren, voelen en gebrijpen is een geheel anders iets. Iets wat Denzel Washington gelukkig wel fenomenaal onder de knie had. Hij gaat volledig op in zijn personage en Shakespeare zijn woorden hebben zelden zo goed en krachtig geklonken. Ook Frances McDormand en Brendan Gleeson weten geweldige rollen neer te zetten, al is niemand natuurlijk slecht te noemen qua acteerwerk in deze film.

Maakt het soms wat lastig om je aandacht erbij te houden

Ik kan alleen niet zeggen dat het ook constant je aandacht goed vast weet te houden. Het blijft ruim onder de 2 uur 'kort', maar dit voelt in ieder geval wel een stuk langer. Het tempo zit er niet altijd even goed in en zoals eerder gezegd maakt het benadering van de film het sowieso al wat lastig om daadwerkelijk goed in de film te kunnen komen.

Knap, maar zeker niet perfect

Het is zeker niet vervelend allemaal en razendknap gemaakt en geweldig geacteerd, maar toch net even te afstandelijk en kil om het ook volledig een geweldige film te kunnen noemen.

7/10


Bekijk trailer