Filmrecensie: Mr. Malcolm's List (2022) Geregisseerd door Emma Holly Jones


Oh, wat wil deze film graag, maar oh, wat weet het uiteindelijk maar matig te slagen.

Gaat mee in de trend

Deze film gaat mee in de trend van hedendaagse films die zich in het Engeland van de 19e eeuw afspeelt, te midden van de rijke elite van stand. Het past ergens ook perfect in het rijtje van andere recente genrefilms qua benadering en verhaal, ware het niet dat deze film absoluut minder om te kijken is dan de gemiddelde genre-poging.

Prima verhaal, slechte uitvoering

Het ligt allemaal zeer zeker niet aan het verhaal. Deze vond ik zelfs leuk en weet veel voor de film te creëren, waar de film zelf echter veel te weinig mee weet te doen.

Het komt ook een beetje doordat de film iets probeert te zijn wat het uiteindelijk niet is. Het probeert een typische genre-sfeer te creëren met ook typische vermakelijke personages en subtiele Engelse humor, maar hier is waar het misgaat. De personages zijn simpelweg niet enorm leuk te noemen door hoe ze geschreven zijn. Vaak net even iets te simplistisch, wat ook zeer zeker van zijn humor gezegd kan worden. Het ligt er te dik bovenop allemaal, wat niet heel prettig is en in contrast staat met de verder wel serieuze benadering van de film. 

Ik moet toegeven dat de film mij dan ook ietwat verwarde in het begin. Ik dacht oprecht even dat ik naar een parodie van het genre zat te kijken, wat ook zeer zeker door het matige acteerwerk kwam.

Verkeerd gecast

Van een film als deze verwacht je vaak geweldige acteerprestaties, van bekende klassieke acteurs en rijzende sterren. Deze film is echter maar matig gecast en de acteurs lijken er vaak niet echt zin in te hebben, of ze dreunen simpelweg maar hun tekst op, zonder een goed idee te hebben van in wat voor film ze zijn en beland en wat het doel van de specifieke scène is. Het is vaak vrij vervelend om naar te kijken allemaal.

Freida Pinto is nog wel oké als hoofdrolspeler, maar weet verder ook weinig gelaagdheid aan haar personage te geven. Ze is tenminste nog enigzins vermakelijk en het is niet lastig om haar leuk te vinden. Iets wat niet van de andere personages in deze film gezegd kan worden. Sope Dirisu als Mr. Malcolm was simpelweg geen goede keuze voor deze film. Hij speelt de rol veel te stijf. Ik weet dat dat vaak bij dit soort films en ook rollen hoorrt, maar in dit geval is het zonder enige charisma, maar wil de film ons wel doen geloven dat dit iemand is waar menig vrouw voor zou vallen.

Ziet er goed uit, maar vrij sfeerloos verder

Ja, de film ziet er verder wel prima uit. Het is exact wat je verwacht van een film als deze, compleet met goed uitziende kostuums en sets. Het maakt uiteindelijk echter maar weinig uit. De visuele plaatjes zijn fraai, maar het draagt niet genoeg bij aan de sfeer van de film, die als te wisselvallig en zwak kan worden omschreven.

Geen geslaagde poging

Niet de meest verschrikkelijke poging, maar wel een slechte. Uiteindelijk weet het te weinig goed te doen om dit een geslaagde genrefilm te kunnen noemen. Deze zou dan ook gerust overgeslagen mogen worden, ook wanneer je een liefhebber van het genre zou zijn.

5/10


Bekijk trailer