Filmrecensie: Munich: The Edge of War (2021) Geregisseerd door Christian Schwochow


Ondanks dat deze film in geen enkel opzicht een slechte is, voelt het toch als een verspilling. Niet eens zozeer als een verspilling van je tijd, maar wel als een verspilling van het talent dat betrokken was bij de film, maar op geen enkele manier een echte impact weet te maken door een oninteressant invalshoek te kiezen.

Matig effectieve invalshoek

We hebben hier een film over de waarin Neville Chamberlain en Adolf Hitler een vrij grote rol spelen. Ook twee vrij prominente figuren uit de geschiedenis zullen we maar zeggen, maar ondanks dat kiest de film ervoor om een aantal, veel minder interessante, fictieve personages te volgen.

Ik begrijp heel goed waar de film voor probeerde te gaan. Ik kreeg ook heel erg het gevoel dat de filmmakers goed naar "Soldaat van Oranje" hadden gekeken, waarbij in dit geval er ook voor gekozen wordt om de 'gewone' man tijdens het aanloop naar de Tweede Wereldoorlog te volgen, die uiteindelijk ook een belangrijke rol weten te spelen. Verschil echter met een flm als "Soldaar van Oranje" is dat in die film niets belangrijker is dan wat er op dat moment gaande is in het leven van de hoofdpersoon. in deze film zijn constant dingen gaande die groter en veel belangrijker zijn dan wat er op dat moment gaande is met zijn hoofdpersonen. De onbelangrijke dingen worden constant naar de voorgrond geduwd, teirwijl wat op de achtergrond in het verhaal gaande is toch echt vele malen interessanter is.

Wil maar nooit spannend of meeslepend worden

De film wil hierdoor maar nooit echt interessant worden en daardoor ook zeer zeker niet spannend. Ondanks het onderwerp wil dit maar gaan meeslepende film worden. 

Dit komt ook doordat de film uiteindelijk niet veel verder komt dan het geschuif met documenten, het overhandigen van geheime briefjes en het dragen van belangrijke tassen en koffertjes. Spanning wordt nooit op een goede manier opgebouwd in de film en ik zeg niet dat iedere film actie zou moeten hebben, maar in dit geval hou je toch wel echt het gevoel dat op zijn minst een achtervolging dingen wel wat opgeleukt zouden hebben, ook qua spanning.

We weten al hoe de geschiendenis gelopen is

Wat ook een probleem met het verhaal is, is dat het er in de kern overgaat dat mensen de Tweede Wereldoorlog proberen te voorkomen. We kennen echter allemaal de geschiedenis en weten dat de Tweede Wereldoorlog toch echt heeft plaatsgevonden. Het is dan ook wat vreemd hoe de film wel verwacht dat we mee zullen leven en van harte hopen dat de hoofdpersonen in hun misie zullen slagen.

Verder wel erg goed gemaakt

En ja, dit is allemaal absoluut zonde. Want de film blijft oprecht verder wel prima gemaakt. Het is duidelijk dat het aardig wat centen heeft gekost, wat met name terug te zien is in zijn sets en kostuums. Qua gevoel en uiterlijk doet het dan ook echt wel aan als een goede en typische Tweede Wereldoorlog (ook al speelt het zich vlak voor deze oorlog af).

Ook qua acteerwerk valt er weinig te klagen. De personages zijn misschien wat zwak geschreven en geen heeft een hele interessante achtergrond of een vermakelijk of intrigerend karakter, maar ze worden nog wel atlijd goed tot leven gebracht door de kundige acteurs. Jeremy Irons weet ook goed indruk te maken als Britse premier Neville Chamberlain. Een acteur die je niet direct in de rol zou verwachten, maar wat verrassend goed uit weet te pakken.

Iets ongelukkiger is Ulrich Matthes als Adolf Hitler. Niet iedere acteur kan Bruno Ganz zijn, maar wanneer je op geen enkele manier eruitziet- of klinkt als Adolf Hitler kun je je toch afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is dat hij ooit de rol had gekregen. Misschien dat het geen hele populaire rol onder acteurs is natuurlijk. Neemt echter niet weg dat het behoorlijk afleidend was en afbreuk deed aan de film. Ook omdat iedereen duidelijk bang is voor dit personage in de film, maar hij op geen enkele manier autoriteit uitstraalt.

Niet slecht, maar weet geen impact te maken

Ondanks alle kritiek blijft de film nog wel altijd meer dan oké om te kijken. Het is allemaal wel één die werkelijk op geen enkelee manier een impact weet te maken. Niet met zijn personages en ook zeker niet met zijn vehhaal, terwijl het de potentie had om razend interessant en spannend te zijn, met name voor de liefhebbers van de Tweede Wereldoorlog films en films over geschiedenis in het algemeen.

6/10


Bekijk trailer