Filmrecensie: Kung Fu Ghost (2022) Geregisseerd door Jennifer N. Linch


Wanneer je veel zou verwachten van een film met de titel "Kung Fu Ghost", dan is er als iets behoorlijk mis met de verwachtingen die je zou hebben. Uiteindelijk is de film zelfs nog erger en slechter dan de titel al doet vermoeden, op een manier die zelfs niet vermakelijk is.

Net geen amateurfilm

Laten we eerlijk en realistisch zijn. Dit is een film die één tree boven een amateurfilm staat en soms zelfs ver daaronder. Dat het vrijwel zonder een budget is gemaakt is in alles wel duidelijk. De montage is soms beschamdend, het geluid om te huilen en qua camerawerk is het ook vaak een enorm rommeltje. Ik weet zeker dat het nog altijd erg leuk moet zijn geweest om deze film te maken, maar voor de kijker valt er toch echt weinig te genieten.

Best een aardig concept

Eigenlijk is het concept van de film niet eens zo heel slecht. Ja, het is enorm stom en simpel, maar het biedt de film genoeg kansen om grappig en gewoonweg ook enorm vermakelijk mee te worden. 

Het verhaal komt echter nooit verder dan het niveau van 'belachelijk'. Er wordt nooit een echte poging gedaan om dingen enigzins te laten werken. Niet qua geloofwaardigheid, niet qua vermaak. Meeslepend is het dan ook zeer zeker niet en het weet zelfs een behoorlijk rommeltje te zijn.

Wanneer duidelijk wordt waar het verhaal precies overgaat wordt het enigzins beter en leuker om te volgen, maar het niveau van de film blijft te slecht om wat dan ook prettig en goed te laten werken in het verhaal.

Tenenkrommend

Het is ook enorm pijnlijk hoe de hoofdrolspeler nauwelijks verstaanbaar is. Engels is duidelijk niet Jennifer N. Linch haar eerste taal, wat verder helemaal geen enkel probleem had hoeven te zijn, ware het niet dat de film haar wel enorm veel tekst geeft en de film vrijwel volledig om haar personage laat draaien. Het is overigens niet zo dat het beter geweest zou zijn als veel van de dialogen aan de andere acteurs in deze film gegeven zou zijn. Het acteewerk is vaak werkelijk tenenkrommend, van iedereen die een rol speelt.

Het is zeker waar dat Linch haar vechtkunsten meer indrukwekkend zijn dan haar acteerwerk, maar zelfs daar weet de film maar weinig mee te doen. Voor een film met 'kung fu' in de titel valt er weinig kung fu-actie te genieten.

Weinig actie

En dat is misschien nog wel het meest vreemde aan de film. Wanneer je niet een sterk verhaal hebt en geen groot budget om grootse sets en spectaculaire explosies en achtervolgingen mee te filmen, zorg dan op zijn minst dat je gebruik maakt van de vechtkunsten van je acteurs. Ik denk uiteindelijk ook een hoofdreden waarom mensen überhaupt in de film geïnteresseerd zouden zijn, maar uiteindelijk zou ik dit niet eens een actiefilm willen noemen.

Wat voor film het wel is, is mij ook nog altijd wat onduidelijk. Zeker niet grappig en vermakelijk genoeg om een komedie te zijn en ook verre van eng genoeg om als een horrofilm te werken. Nee, de film probeert misschien wel van alles, maar doet niets effectief. Wat echter dus nog altijd meer storend is, is dat het niet eens goed gebruik weet te maken van zijn eigen krachten: een vermakelijk concept en de vechtkunsten van de acteurs in de film.

Niet goed of vermakelijk

Zeker niet goed gemaakt, maar daarnaast ook gwoon niet vermakelijk, terwijl dat ondanks alles absoluut nog wel het geval het kunnen zijn. Je doet er nu absoluut beter aan om deze film te vermijden.

3/10


Bekijk trailer