Filmrecensie: Mrs. Harris Goes to Paris (2022) Geregisseerd door Anthony Fabian


Weinig om te haten aan deze film, maar het is verder ook één waar ik vrij weinig mee kan. Het is zeker waar dat ik duidelijk niet tot de juiste doelgroep behoor. Dat erken ik. Maar dat is verder geen excuus voor het gebrek aan diepgang, die deze film absoluut zo enorm veel meer had kunnen brengen.

Prima vermaak, waarbij wel iets mist

Het is een hele lieve en onschuldige film, die verder ook een prima tussendoortje is, maar wel één waarbij je cosntant het gevoel houdt dat er ook iets mist.

Iets om de film net even vermakelijker en meer interessant om te kijken te maken. Het blijft nu vaak wel enorm makkelijk over dingen denken en is minder gericht op een goede opbouw, laat staan goede bevredigende conclusies. Dingen gebeuren te gemakkelijk en gaan uiteindelijk te vaak ook allemaal nergens heen.

Iets te gemakkelijk

Het concept van de film is echt wel vrij aardig. Het staat garant voor vermaak, wanneer een Britse vrouw van middelbare leeftijd zich plotseling terugvindt in de haute couture van Parijs.

De contacten die ze maakt, de dingen die ze doet, de invloeden die ze heeft. Het voelt toch net iets te gemakkelijk allemaal. Zeker niet realistisch, terwijl het een komedie is die wel degelijk ook voor een meer realistische en 'serieuze' benadering gaat. Ik blijft vermoeden dat het in de handen van een betere regisseur alsnog allemaal prima had kunnen werken. Wat we in plaats daarvan nu voorgeschoteld krijgen is een film vol goede ideeën en de juiste intenties, maar één die niet goed weet hoe het allemaal gebracht zou moeten worden.

Oppervlakkig met zijn drama

Het is ook jammer dat de film het niet goed aan lijkt te durven om zijn drama te ontwikkelen. Het zorgt er niet alleen voor dat het verhaal hierdoor te oppervlakkig en rechtlijnig blijft, waarbij al zijn subplots uiteindelijk vrij weinig toevoegen en vaak vroegtijdig worden afgekapt, voordat ze zich door kunnen ontwikellen. 

Het zorgt er uiteindelijk ook voor dat zijn hoofdpersoon te simplistisch blijft. Ze is nog altijd leuk en prima om te volgen, maar om nou het idee te krijgen dat je haar ook enorm goed leert kennen gedurende de film en al haar gedachtes en emoties begrijpt. Nee, dat is toch echt niet het geval.

Verder wel erg goed gemaakt

In alle andere opzichten blijft de film wel echt goed gemaakt. Zoals gezegd blijft het gelukkig nog altijd prima vermaak bieden en ziet het er daanaast ook nog eens zeer goed uit.

De film weet een prima sfeer voor de film te creëren, die zich voor het grootste gedeelte in het Parijs van de jaren '50 afspeelt. Qua kostuums en aankleding is de film werkelijk fantastisch. Een Oscar-nominatie voor zijn kostuums zal wellicht net iets te ver gaan, al sluit ik het ook niet helemaal uit, maar het is een film die in ieder geval wel tegen dat niveau aanschuurt. 

Ook qua acteerwerk is de film werkelijk meer dan prima. Lesley Manville is een goede hoofdrolspeler voor deze film en het was ook een fijne verrassing om acteurs als Isabelle Huppert en Jason Isaacs te zien opdraven.

Nog altijd prima om te kijken

Het is werkelijk nog altijd meer dan prima om deze film te kijken, al blijft het uiteindelijk ook wel een erg 'lege' ervaring. Vermaak zonder diepgang, een goed geloofwaardig genoeg verhaal en sterke conclusies, maar gelukkig ook één die je niet snel zal gaan vervelen.

6/10


Bekijk trailer