Filmrecensie: Butch vs. Sundance (2023) Geregisseerd door Anthony C. Ferrante


Weet nog wel goed dat er een tijd was dat het altijd een absolute garantie op bagger was wanneer je een film van The Asylum studio ging kijken. In dat opzicht ben ik allang blij om te zien dat er een stijgende lijn in de kwaliteit van de films zit, al zou ik "Butch vs. Sundance" ook absoluut geen goede film willen noemen.

Tenminste vermakelijk

Heel simpel gezegd is "Butch vs Sundane" een slechte film, die tenminste wel vermakelijk om te kijken is.

Het is zelfs ergens vrij knap hoe de film met vrij weinig toch nog redelijk wat weet te bereiken. Ik weet dan ook vrij zeker dat het alsnog een film is die redelijk wat liefhebbers van simpele en goedkope westerns zou gaan bekoren. Het heeft elementen van vermaak, actie en zo'n beetje alle clich├ęs die je van een film als deze zou kunenn verwachten, waar de liefhebbers van het genre weinig over zullen gaan klagen.

Wat oppervlakkig en onduidelijk

Het is echter ook duidelijk dat lang niet alles even sterk weet te werken. Zo blijft het wat lastig om goed met de personages mee te kunnen voelen, omdat je ze nooit echt goed leert kennen. Het blijven enorm oppervlakkig, in een enorm oppervlakkig verhaal, veelal gespeeld door acteurs die de personages ook niet heel levendig weten te maken.

Wat daarnaast af en toe wat vervelend aan de personages en het verhaal is, is dat de motivaties en drijfveren vaak wat onduidelijk zijn. Dit wordt ook enorm versterkt door het feit dat de verschillende personges elkaar constant een loer weten te draaien en een andere kant lijken te kiezen. Ergens past dit natuurlijk perfect bij een western, maar het is in dit geval wel wat veel af en toe en daarnaast wordt het zelden effectief genoeg opgebouwd en verder uitgevoerd.

Jammer van het budget

De film heeft af en toe ook wel wat moeite om je aandacht vast te houden. Aangezien het een film is die duidelijk niet een al te hoog budget had, zijn er momenten in de film dat er vrijwel niets gebeurt.

Het is dan ook wat lang uitgerekt allemaal zo af en toe, met dialogen die onnodig lang duren en personages die over het algemeen te weinig toevoegen aan het verhaal. 

Zonde, omdat ook wel duidelijk is dat met een iets hoger budget deze film absoluut een stuk beter om te kijken zou zjin geweest. Op de momenten wanneer de film namelijk zijn tempo verhoogd en wat meer actie weet te tonen, is het namelijk oprecht een prima film om te kijken.

Groot verschil in kwaliteit

Met een hoger budget zou het de film ook ongetwijfeld gelukt zijn om iets beter acteurs te kunnen strikken.

Niet dat er nu alleen maar slechte acteurs in de film aanwezig zijn, maar het contrast in kwaliteit is vaak wel enorm groot. Zo is bijvoorbeeld Bruce Dern aanwezig in de film, die werkelijk een meer dan prima rol speelt, maar daar tegenover heb je weer een groot aantal acteurs die hun rol spelen alsof ze hun regels rechtstreekt van een stukje papier lezen.

Uiteindelijk te veel mis met de film

Het is echt geen verschrikkelijke film, maar tegelijk is er nog wel altijd te veel mis met de film om het ook een geslaagde te kunnen noemen. 

Bij vlagen vermakelijk en echt wel knap in elkaar gezet, maar met name door het verhaal en budget blijft het ook een film die je nog altijd prima over zou kunnen slaan.

5/10


Bekijk trailer