Filmrecensie: Sinister Stepsister (2022) Geregisseerd door John Murlowski


Zelfs voor een thriller weet deze film vrij belachelijk te zijn. Dit doordat dingen nooit goed of realistisch opgebouwd worden en alle ontwikkelingen dan ook niet meer dan een opeenstapeling van onwaarschijnlijkheden lijken.

Totaal onlogisch

Het verhaal is enorm typisch. Er is een enorm subgenre van films waarin een 'onbekende' zichzelf in het leven van een oh zo gelukkig en braaf gezin weet te wringen, waarna alles uit elkaar begint te vallen. Mocht je het nog niet geraden hebben, deze film is zeer zeker niet het beste wat het genre te bieden heeft.

Iedere vorm van logica ontbreekt. Het grote probleem begint al met het concept. Het is volstrekt belachelijk hoe een volwassen (of moest ze werkelijk een tiener voorstellen?) iemand die zegt dat ze de dochter van een willekeurige man is zomaar opgenomen wordt in een gezin waar ze nooit onderdeel van heeft uitgemaakt. Dat niet alleen, ze woont in het huis, zorgt voor de kinderen en uiteraard verkiezen de ouders haar kant van het verhaal altijd boven die van hun bloedeigen kinderen. De gemakszucht van het verhaal is werkelijk ongelooflijk en zorgt ervoor dat het verhaal op geen enkel moment realistisch of meeslepend weet te worden. Het is eerder juist een belediging richting zijn kijker.

Veel vragen, weinig antwoorden

Meest storende blijft wellicht dat het grote 'waarom' onbeantwoord blijft. Dingen gebeuren gewoon simpelweg, maar er lijkt niet eens een goede reden te zijn waarom de 'indringster' het leven van deze specifieke familie zuur probeert te maken.

Aan de ene kant wil ze duidelijk bij de familie horen, maar aan de andere kant loopt ze ook constant te stoken tussen de verschillende familieleden. Het voelt alsof de film twee verschillende ideeën had, maar in plaats van voor één te kiezen is de film een rommeltje van onsamenhangende ideeën en clichés.

Geen goede eigen stijl

Het is ook een film die een zeer typische tv stijl heeft. De cameravoering is verschrikkelijk en de film weet geen goede eigen stijl te creëren. Van een genrefilm als deze verwacht je wellicht ook een goede donkere sfeer, maar de film is juist enorm helder qua belichting. Een reden waarom er nooit goede spanning aanwezig is, al heeft de film duidelijk meer problemen waardoor dit het geval is.

Zo zeer zeker ook het acteerwerk. Het is enorm zwak en geen van de personages is ooit interessant of leuk genoeg om te volgen. Het zal je dan ook vrij weinig uitmaken hoe het met hen allemaal af zal gaan lopen.

Voor niemand aan te bevelen

Nee, ik kan me geen doelgroep indenken voor wie deze film nog enigzins aan te bevelen zou zijn. Het doet niets om origineel te zijn, niets om goede spanning te creëren en het heeft werkelijk geen idee hoe het dingen interessant voor zijn kijker kan maken. Een enorm luie genrefilm, zelfs voor tv standaarden.

4/10