Tegenstanders van FC Groningen in de groepsfase van de Europa League 2015/2016: Slovan Liberec


De zwakste broeder in de groep, naast FC Groningen, leek het onbekende Slovan Liberec uit Tsjechië. Ondanks het feit dat de naam bij weinig voerballiefhebbers een belletje zal doen rinkelen, is het wel een club die maar liefst 3x landskampioen wist te worden in eigen land en ook 2x de natonale beker heeft weten te veroveren, voor de laatste keer in het seizoen 2014/2015, waarna het aan de Europa League mocht deelnemen.

Net als bij veel Eredivisie spelers het geval is, wisselen ook spelers uit de Fortuna Liga regelmatig van club binnen de eigen competitie en weet slechts een enkeling door te breken bij een grote club uit het buitenland. Objectief bekeken zijn wel veel van de spelers die destijds deel uitmaakten van de selecties van de wedstrijden tegen FC Groningen uiteindelijk beter terecht gekomen dan welke FC Groningen speler van destijds dan ook. International Vladimír Coufal is hier wellicht het beste voorbeeld van. Na bij de Tsjechische topclub SK Slavia Praag 3 kampioenschappen gewonnen te hebben, dwong hij in 2020 een transfer af naar de Premier League club West Ham United. Hier speelde de vleugelverdediger afgelopen seizoen 34 wedstrijden in de basis en behaalde hij uiteindelijk een knappe zesde plek in de competitie met zijn nieuwe club. Ook speelde hij op het afgelopen EK alle wedstrijden met zijn land in de basis en wist hij onder andere in de achtste finale het Nederlands elftal uit te schakelen.

Een ander voorbeeld  van een speler die uiteindelijk succesvol in het buitenland is geworden is keeper Tomas Koubek. Tijdens de wedstrijden met FC Groningen werden hem al veel kwaliteiten toegedicht en na een periode in de Ligue 1 bij Stade Rennes wist hij uiteindelijk bij FC Augsburg terecht te komen in de Bundesliga, waar hij afgelopen seizoen echter wel tweede keus was achter Poolse routinier Rafal Gikiewicz. Ook Koubek maakte deel uit van de Tsjechische selectie op het afgelopen EK. In tegenstelling tot zijn oud ploeggenoot Coufal zou hij echter geen enkele wedstrijd in actie komen.

Groote bekende binnnen de selectie van Slovan Liberec was Ondrej Svejdik. De verdediger stond eerder 4 seizoenen onder contract bij de club uit Groningen en kwam hierbij 60 competitiewedstrijden in actie. Uiteindelijk zou Svejdik voor maar liefst 7 andere Tsjechische clubs uit gaan komen gedurende zijn carrière. In de zomer van 2020 zette hij uiteindelijk een punt achter zijn voetballoopbaan, waarin hij 2 hoofdprijzen wist te pakken met AC Sparta Praag. Na zijn actieve carrière als voetballer is hij aan de slag gegaan als assistent trainer bij de cub waarbij hij ook zijn spelerscarrière beindigde, Vysehrad, die actief is op het derde niveau in Tsjechië. 

Meest trieste verhaal betreft oud-aanvaller van Slovan Liberec: Josef Sural. Tijdens zijn periode bij  de club wist hij zichzelf op te werken tot international van Tsjechië, met wie hij ook op het EK van 2016 actief was. In de 3 poulewedstrijden maakte hij zijn opwachting als invaller. Tijdens deze periode was hij actief voor de topclub uit eigen land, AC Sparta Praag. In 80 wedstrijden voor de club wist hij 25 keer te scoren, waarmee hij een transfer af wist te dwingen naar de Tukse Süper Lig club Alanyaspor. Voor deze club zou hij echter slechts 11 wedstrijden in actie komen, voordat het noordloot toe zou slaan. Op 29 april 2019 kwamt Sural tragisch te overlijden, na de competitiewedstrijd tegen Kayserispor, toen het mini-busje waar hij samen met een aantal ploeggenoeten in zat van de weg raakte. Sural was het enige slachtoffer die te betreuren viel die dag. Zes andere ploeggenoeten belanden in het ziekenhuis met verschillende verwondingen. Josef Sural werd 28 jaar. 

Terug naar SC Braga

Terug naar Olympique Marseille

Terug naar hoofdpagina

Geen opmerkingen