Filmrecensie: Glorious (2022) Geregisseerd door Rebekah McKendry


Soms kun je als film zijnde bonuspunten scoren voor originaliteit en een goed idee, maar wanneer de uitvoering van dit alles verder enorm te wensen overlaat, is dat allemaal vrij weinig waard.

Geeft te weinig

Er zijn werkelijk meerdere problemen met deze film, waarvan de meest verrassende is dat het eigenlijk maar weinig weet te doen met zijn concept. Tenminste, weinig dat de film ook daadwerkelijk vermakelijk en/of interessant genoeg om te kijken maakt. 

Het blijft wat hangen in vaagheden en laat zijn kijkers vaak wel erg zwemmen. Het lijkt vaak te denken dat door maar zo raar mogelijk te zijn, de film ook als zowel vermakelijk als origineel zal gaan werken. Het geeft je echter constant net te weinig om je aandacht volledig vast te kunnen houden, waardoor je ook genoeg om het verhaal en zijn personages zou geven, om dingen in je hoofd te willen begijpen en ontrafelen. Films als deze kunnen soms een geweldige en zeer belonende kijkervaring zijn, maar hier valt "Glorious" voor mij toch echt zeer zeker niet onder.

Gebrek aan variatie

Dat de film zelf ook wat moeite had om dingen gaande te kunnen houden blijft wel uit het feit dat het ruim onder de 80 minuten kort blijft. Wellicht iets wat dan ook vele malen beter gewerkt zou hebben voor een korte film, van maximaal 30 minuten lang.

Na verloop van tijd valt de film dan ook al wat in herhaling en van veel variatie is dan ook geen sprake. Het kiest er bewust voor om maar zo min mogelijk personages in de film te hebben en om het overgrote gedeelte van de film in één en dezelfde afgesloten ruimte af te laten spelen. Een keuze die in dit geval dus niet heel gewedig uitpakt, aangezien het gebrek aan variatie de film na verloop van tijd echt wel behoorlijk opbreekt.

Na een tijdje wil je gewoon simpelweg ook wel eens zien en begrijpen wat er nou exact gaande is, maar de film is er niet heel happig op om dingen te onthullen en al zijn geheimen prijs te geven. Ik weet zeker dat het allemaal geweldig in het hoofd van regisseur Rebekah McKendry en de schrijvers van de film wist te werken en alles volledig logisch was, maar voor de kijkers valt er vaak maar weinig mee te genieten van alles.

Rommelig en niet effectief

Het verhaal is echter zeer zeker niet het enige probleem van de film. Het heeft ook absoluut moeite om het juiste tempo te vinden. Het ene moment gaat het te snel en lijkt het zelfs alsof er wat dingen over worden geslagen en het andere moment vertraagt het juist weer onnodig, om dingen te benoemen die eerder al benoemd waren in de film.

De montage is vaak dan ook wat zwak en rommelig en ook het camerawerk weet niet effectief genoeg te werken binnen de afgesloten ruimte waarin het zich voornamelijk afspeelt. Het camerawerk kiest vaak de juiste standpunten, wat er sterk aan bijdraagt dat het vaak voelt alsof de film wat herhaling valt en je na verloop van tijd echt je wel een beetje je aandacht verliest. Qua stijl blijft de film vaak dan ook wat zoekende, waarbij het nooit echt goed zijn eigen stem weet te vinden.

Een dappere poging

Ik zou de film absoluut niet verschrikkelijk willen noemen, maar het is meer dat het in veel opzichten absoluut niet goed weet te werken.

Doordat het een origineel concept en benadering kiest is het bij vlagen echt nog wel leuk en interessant genoeg, maar alles in deze film samengevoegd is werkelijk verre van interessant en effectief genoeg te noemen. Een dappere poging, maar nee. Wanneer een film niet werkt, werkt het niet.

Nooit echt leuk of interessant

Voor mensen die in de stemming zijn voor iets origineels en ongebruikelijks lijkt dit een perfecte film, maar onder zijn oppervlakte heeft het te weinig te bieden. Uiteindelijk te vaag dan goed voor de film zelf is en nooit echt leuk of interessant om te kijken. Een kijkervaring die je prima over zou kunnen slaan.

4/10


Bekijk trailer