Filmrecensie: The Next 365 Days (2022) Geregisseerd door Barbara Bialowas & Tomasz Mandes


Een soft-erotische film met alle clichés van een hardcore-productie. Het kijken van "The Next 365 Days" voelt als een behoorlijk vreemde ervaring, waar echt werkelijk vrij weinig aan weet te kloppen.

Weinig klasse en inhoud

Het mooie aan een soft-erotische productie is dat je net even iets meer klasse en inhoud kunt meegeven dan het geval met een film die echt puur gericht is op het zo explictiet- en inhoudsloos mogelijk tonen van seks. Iets wat deze film echter op vrijwel geen enkele manier weet te doen.

In plaats daarvan volgt het exact hetzelfde patroon van een meer expliciete film, waarbij het verhaal er totaal niet toedoet en er om de 5 minuten een nieuwe liefdesscène lijkt plaats te vinden. Het is haast niet meer bij te houden wie het nou precies met wie doet in deze film, ook omdat je nou niet echt de personages goed leert kennen. Het is ook allemaal extra verwarrend om te volgen wanneer je niet goed- of zelfs geheel niet bekend zou zijn met de eerdere '365 Days' films. 

Dit is alweer de derde film uit de serie en het lijkt ook echt niet de laatste te gaan zijn. Iets wat laat zien dat er duidelijk toch wel echt een markt is voor dit soort films en dat er een groot publiek is voor wie deze films in grote en mindere mate wel goed weten te werken. Ik krab hierbij toch wel wat aan mijn hoofd, omdat het erg lastig in te denken is voor wat voor publiek goed en interessant zou zijn. En dat zeg ik niet om te oordelen. Niets mis met simpele soft-erotische pulp, maar deze film doet zo enorm veel dingen zo ontzettend rommelig en slecht dat ik niet goed kan begrijpen hoe iemand hier plezier uit zou kunnen halen.

Doet wel erg weinig met zijn verhaal

Het is erg storend en vervelend hoe de film voor het grootste gedeelte werkelijk vrijwel niet om zijn verhaal lijkt te geven. Het verhaal is niet meer dan een excuus om van de ene liefdesscène naar de andere te gaan. Verder lijkt er werkelijk niets te gebeuren in het verhaal, of zich iets interessants te ontwikkelen. 

In de tweede helft van de film weet het hier iets meer tijd en ruimte voor te vinden, alleen is dit van een dusdanig laag, soap-achtig niveau, dat het op geen enkele manier meeslepend weet te zijn. Het is gewoon allemaal niet bijster interessant. De personages zijn totaal niet goed genoeg ontwikkeld en het is eigenlijk allemaal maar gevuld met personen die slecht voor elkaar zijn, waardoor je je af kunt vragen voor wie of wat je precies zou moeten gaan 'juichen' en mee zou moeten gaan leven in deze film. Zeer grote kans dat het allemaal dan ook vrij weinig zal gaan schelen.

Meer een matige muziekvideo

Het is ook vrij vervelend om te kijken door hoe het allemaal geschoten is. Zo is het vaak enorm lastig om te kunnen zeggen wat er precies gaande is tijdens de liefdesscènes. Ik weet dat dit een beetje het doel is van een soft-erotische productie, maar in dit geval werkt het allemaal meer verwarrend dan stijlvol of opwinend.  

Wellicht kom het ook doordat de film meer als een muziekvideo voelt. De film is werkelijk gevuld met nietzeggende zwoele zomernummers, die allemaal klinken alsof ze uit dezelfde studio afkomstig zijn. Dit gebrek aan variatie is al vrij vermoeiend, maar hoe de beelden vaak aangepast en gemonteerd zijn op de muzieknummers qua tempo maakt het allemaal nog net even een graadje erger.

Kitscherig

Je zou kunnen zeggen dat de film er nog wel altijd goed en stijlvol uitziet met zijn beelden. Dit geldt echter alleen wanneer je het beeld zou pauseren. Binnen de context van de film weet het namelijk voornamelijk enorm kitscherig te werken. 

Te geforceerd en de camera lijkt vaak ook niet 5 seconden stil te kunnen staan. Het zwerkt vaak maar wat heen en weer, om je zoveel mogelijk- en tegelijk ook juist helemaal niets te laten zien.

Lastig in te denken dat iemand hier voldoening uithaalt

Voor mij is het echt werkelijk lastig om in te kunnen denken dat er iemand zal zijn die voldoening uit deze film kan halen. Het is enorm zwak qua verhaal, rommelig qua personages, die ook nog eens allemaal hun eigen taal spreken en een ander accent hebben, slecht qua acteerwerk en eerder kitscherig dan stijlvol.

Zelfs als je de film wel als artistiek zou kunnen zien, moet je toch echt tot de conclusie komen dat het wel erg stijl boven inhoud is. Niet leuk- en zeer zeker ook niet meeslepend om te kijken. Eerder juist vervelend en zwaar vermoeiend.

3/10


Bekijk trailer