Tegenstanders van FC Groningen in de groepsfase van de Europa League 2015/2016: SC Braga


Een iets mindere bekende tegenstander in de poule was het Portugese Braga SC, dat in het voorgaande seizoen voor het eerst sinds het seizoen 1965/1966 de nationale beker had weten te voroveren, waardoor het deel mocht nemen aan de groepsfase van de Europa League. Grootste bekende was nog het stadion. Het tegen een rots gebouwde Estádio Municipal de Braga vormde op het EK van 2004 onder ander het decor van de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland

 Uit de selectie van destijds, is buitenspeler Rafa Silva de meest succesvolle te noemen. Al tijdens zijn SC Braga periode was hij Portugees international geworden, wat hij ook nog altijd tot op de dag van vandaag blijft. Rafa Silva maakte ook deel uit van de selectie die het Europees kampioenschap in  2016 won. Op dit EK speelde hij echter maar 1 minuut, in de groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Op het afgelopen EK van 2020 waren hem echter meer speelminuten gegeund. Hij deed in 2 van de 3 groepswedstrijden mee en gaf in de wedstrijd tegen Hongarije een assist op Ronaldo en veroorzaakte een penalty, waar tevens Ronalde uit wist te scoren, waardoor deze uiteindelijk ook topscorer van het EK wist te worden. Rafa Silva speelt sinds 2017 bij de Portugese topclub Benfica SL. waar hij basisspeler is en waarmee hij tot op heden 4 hoofdprijzen wist te pakken. Hij maakte tevens deel uti van de selectie die in 2019 de Nations League wist te winnen met zijn land Portugal. In de gewonnen finale tegen Nederland deed hij 15 minuten mee. 

Een andere naam die inmiddels bekendheid heeft verworven is Willy Boly. De centrale verdediger en internation van Ivoorkust vertrok naar een succesvolle periode bij SC Braga naar de Portugese topclub FC Porto, die hem op zijn beurt weer uitleende aan de Engelse Premier League club Wolverhampton Wanderers. Deze nam hem in de zomer van 2018 definitief over voor een slordige 12 miljoen euro. Opvallen hierbij te noemen is dat Boly bij deze club niet alleen vaste basisspeler is, maar ook vrijwel nooit wordt gewisseld. Slechts 1x werd hij vroegtijdig, in de 80ste minuut, naar de kant gehaald in de competitie. In 2019 speelde Boly met Wolverhamption Wanderers tegen zijn oude club SC Brage in de Europa League. Het jaar daarop behaalde hij met zijn club zelfs de kwartfinale van het toernooi, waarin het verloor tegen de uiteindelijke winnaar Sevilla FC.

Meest opvallende carrière volgde echter voor de trainer Paulo Fonseca. Na een zeer succesvolle periode bij Shakhtar Donetsk, waar hij 7 hoofdprijzen in 3 seizoenen wist te pakken, vertrok hij uiteindelijk naar het Italiaanse AS Roma. Hier bleef hij uiteindelijk 2 seizoenen aan het roer staan, totdat zijn contract niet werd verlengd in de zomer van 2021. Hierna was hij 1 van de topkandidaten om naar Tottenham Hotspur te gaan, totdat deze club uiteindelijk onverwachts de gesprekken afbrak en uiteindelijke andere Portugese trainer Nuno aantrok. Nuno was eerder ondere andere succesvol trainer bij het Wolverhamption Wanderers van Willy Boly. Paulo Fonseca zit op dit moment dan nog altijd zonder club, maar met zijn staat van dienst lijkt het slechts een kwestie van tijd voor hij elders zijn emplooi zal vinden.

Verder naar Slovan Liberec >>>>

Terug naar Olympique Marseille

Terug naar hoofdpaginaGeen opmerkingen