Filmrecensie: Your Christmas or Mine 2 (2023) Geregisseerd door Jim O'Hanlon


De eerste film niet gezien? Geen zorgen, ik ook niet. En ondanks dat je hierdoor overduidelijk wel degelijk wat achtergronden over de personages en bepaalde gebeurtenissen mist, is dit uiteindelijk ook niet de reden waarom de film niet helemaal goed uit de verf weet te komen.

Ook de humor weet de film uiteindelijk niet te redden

Ja, het is een zeer typisch kerstkomedie. Echter dan wel op de Britse manier.

Grootste verschil met zijn Amerikaanse tegenhangers is, is dat de film het niet zozeer van zijn zoetsappigheden, maar meer van zijn komedie moet hebben. En laat het maar aan de Britten over om met goede komedie op de proppen te komen.

Ergens is de film ook nog altijd wel degelijk leuk om te kijken dankzij zijn prettige sfeer en humor, maar ook de sfeer en komedie kan uiteindelijk niet verhullen dat het verhaal wel erg weinig om het lijf heeft en de schrijver na verloop van tijd duidelijk ook geen idee meer had wat verder te kunnen doen.

Opeenstapeling van misverstanden

De film voelt wel erg lang uitgerekt. Grote kans dat je je er na een minuut of 40 echt wel klaar mee voelt. Ook niet zo verwonderlijk, aangezien de film zichzelf continu blijft herhalen.

Eigenkijk bestaat de film niet uit heel veel meer dan een opeenstapeling van misverstanden waar de personages tegenaan lopen en waadoor dingen onnodig moeilijk voor ze worden gemaakt. Dit klinkt misschien leuk, helemaal voor een komede, maar na een tijdje begtin het toch echt wat vervelend te worden. Helemaal wanneer de problemen van de personages te onbenullig lijken om je als kijker echt druk om te kunnen maken.

Het zou wellicht allemaal wat beter gewerkt hebben wanneer zijn drama en andere meer serieuze aspecten ook wat sterker waren geweest, waardoor net even iets meer meeslepend geweest zou zijn. De elementen over liefde en familie blijven echter te zwak ontwikkeld om een goede stempel op de film te kunnen drukken.

Geen verrassingen

Het is ook absoluut geen film die vol verrassingen zit. Ondanks dat het concept misschien nog wel vrij aardig genoemd zou kunnen worden, voelt het tegelijkertijd toch heel erg bekend allemaal. De echte creativiteit mist en ondanks dat het af en toe wel een randje probeert op te zoeken, blijft het ook wel heel erg braaf om te kijken allemaal. Het maakt de film niet alleen voorspelbaar, maar zelfs wat saai, ondanks dat er echt wel genoeg gaande in is.

Verfrissend, maar zeker geen perfecte animatiestijl

De vele personages maken de film uiteindelijk zelfs wat verwarrend. Zoals gezegd komt dit wellicht ook ietwat doordat ik de eerste film niet heb gezien, waardoor de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende personages wat verwarrend overkomen.

Feit blijft echter ook dat de film op te veel verschillende personages wil concentreren, zonder dat het ooit echt iets interessants met ze weet te doen. Het draagt bij aan het gevoel dat de film wat lang duurt, zichzelf al snel begint te herhalen en waarin de echte creativieit constant ontbreekt.

Geen aanrader

Hier en daar echt wel leuk en vermakelijk, maar als geheel voelt de film te lang uitgerekt, warrig en weinig bijzonder om het ook aan te kunnen raden.

5/10


Bekijk trailer