Filmrecensie: The Drone That Saved Christmas (2023) Geregisseerd door Miriam Bavly


Als een prijs zou zijn voor de slechtste kerstfilm zou deze film absoluut kanshebber zijn om er met deze prijs vandoor te gaan. Het is enorm slecht geschreven, niet leuk en zelfs behoorlijk vervelend om te kijken.

Onaantrekklijk concept

Om te beginnen klinkt het concept al niet heel aantrekkelijk voor een kerstfilms. Ik bedoel, drones die kerst moeten gaan redden?

Maar vrees echter niet: het concept is totaal niet van belang, Tenminste, niet als je ziet hoe de film zelf er mee om weet te gaan. Het schuift het concept vaak volledig terzijde om zich meer op andere dingen te kunnen concentreren. Andere dingen die echter zowaar nog minder geslaagd uit de verf weten te komen en de film nog meer een rommeltje maken dan dat het al was.

Weinig films zo slecht of oninteressant

Door hoe de film met zijn concept en verhaal om weet te gaan is het zeer zeker wat lastig te volgen allemaal. Geen idee wat veel van de personages precies proberen te bereiken, of waarom je als kijker dit ooit zou moeten interesseren.

Het klinkt allemaal wat hard, maar er zijn maar weinig films die dingen zo slecht- en oninteressant weten aan te pakken als "The Drone That Saved Christmas". Werkelijk niets aan het verhaal weet ooit goed te werken en het is daarnaast ook wat geforceerd hoe het een kerstfilm probeert te zijn. Alsof er al een script klaar lag, maar de studio een week van te voren eiste dat er ook nog een kerstthema in verwerkt zou moeten worden, zodat het als een kerstfilm op de markt kon worden gebracht.

Matige komedie

Wat de film ook wel duidelijk maakt is dat het behoorlijk lastig is om een goede komedie te kunnen schrijven. En natuurlijk, komedie blifjt subjectief, maar ik durf desondanks wel te stellen dat 95% van alle mensen niet zou kunnen lachen om deze film.

Het is vaak enorm lui, geforceerd, slecht uitgedacht en behoorlijk matig uitgevoerd. Het is een film die zijn komedie maar zoveel mogelijk probeert te overdrijven, in een poging om alsnog grappig over te kunnen komen, Het werkt echter nooit en na een tijdje ben je dan ook echt al wel klaar met het kijken naar deze film. Ondanks dat het rond de 90 minuten kort is voelt het alsnog veel te lang.

Goedkoop

Naas het simpele en rommelige script doet de film als geheel ook behoorlijk goedkoop aan. Ruimtes die duidelijk voor een aantal dagen gehuurd waren, zonder dat de film-makers zelfs sets hoefden te maken of aan te kleden, matig camerawerk, rommelige montage, weinig overtuigend acteerwerk. Nee, de film weet eigenlijk niets te bieden waardoor het nog een beetje oké om te kijken zou zijn.

Simpelweg slecht

Heel veel slechtere films kun je niet vinden. Daar waar het concept belachelijk klinkt, maar ergens misschien toch ook nog wel vermakelijk en lekker eigenzinnig, is de film zelfs als slechte en belachelijk film niet vermakelijk om te kijken. Het is gewoon simpelweg slecht en af en toe zelfs behoorlijk vervelend.

3/10