Filmrecensie: Merry Little Batman (2023) Geregisseerd door Mike Roth


Altijd al afgevraagd wat er zou gebeuren wanneer je Batman en Home Alone met elkaar zou combineren? Nee? Toch is dat wat je in deze film voorgeschoteld krijgt. Aan de ene kant klinkt dit echt wel als een leuk en goed idee, maar aan de andere kant ook als iets waardoor veel alarmbellen af zouden gaan, met name voor de Batman liefhebbers onder ons.

Voor een andere publiek

Laat ik zeggen dat ik het absoluut goed zou begrijpen wanneer deze animatiefilm veel Batman films koud zou laten. 

Het is niet alleen een film die vele malen kinderachtiger en simplistisch is dan het gemiddelde Batman-avontuur, maar het is ook een film met een nogal behoorlijk eigenzinnige stijl die niet per se enorm aan Batman doet denken en ook veel vna de personages op een dusdanige manier behandeld dat dit veel Batman liefhebbers tegen het verkeerde been zou kunnen gaan stoten.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze film dan ook niet echt voor de gemiddelde Batman liefhebber is gemaakt, maar zich meer richt op een nieuw en jong publiek. En eerlijk is eerlijk: als kinderfilm is de film echt behoorlijk geslaagd.

Behoorlijk eigenzinnig

Het duurt een tijdje om aan de animatiestijl te wennen, net als dat het een behoorlijk tijdje kan duren om te wennen aan het idee dat Batman/Bruce Wayne nu een onhandige en onzekere vader is en Alfred Pennyworth met name als comic relief wordt gebruikt.

Nogmaals: Ja, deze film kan veel Batman fans tegen het verkeerde been gaan stoten, maar wanneer je de film een kans geeft en eenmaal accepteert dat de film anders dan gebruikelijk is en het verder ook niet al te serieus neemt, valt er echt genoeg te genieten.

Prima kinderfilm

Als kinderfilm heeft het echt wel het juiste type verhaal, die avontuur en spanning combineert met de onzekerheden en onderzoekingsdrift van kinderen. Veel jonge kinderen zullen zich dan ook prima kunnen vinden in de gedachtes en acties van de jonge Damien Wayme, die ook absoluut de enige hoofdpersoon van de film genoemd kan worden.

Het verhaal is prima te volgen, zonder het ook al te kinderachtig te maken. De humor zorgt er bovendien voor dat de film ook prima voor een meer volwassen publiek te genieten valt, ook al zullen zij waarschijnlijk deze film net even iets minder goed kunnen waarderen dan de jongeren onder ons.

Verfrissend, maar zeker geen perfecte animatiestijl

Zoals gezegd is de animatiestijl behoorlijk eigenzinnig te noemen. Dit kan zowel positief als negatief worden opgevat en voor mij persoonlijk hangt het dan ook hier ergens tussenin.

Aan de ene kant is het echt wel verfrissend om eens ander type Batman film te zien qua animatiestijl, maar aan de andere kant voelt het vaak net even iets te ruw en simplistisch. Het oogt absoluut goedkoper dan de gemiddelde DC animatiefilm, zonder ook met zekerheid te kunnen zeggen of deze film daadwerkelijk goedkoper om te maken was. Het is puur hoe de film oogt en voelt, al kan ik tegelijkertijd de stijl van de film niet onprettig noemen, ook al kost het wel wat tijd om er goed gewend aan te raken.

Echt wel goed en leuk

Wanneer je eenmaal goed in de film zit is het echt wel een leuke te noemen, die dingen ook simpel en vermakelijk genoeg weet te houden voor de meest jonge kijkers onder ons, voor wie deze film ook duidelijk is gemaakt.

7/10


Bekijk trailer