Filmrecensie: Before Valentine's (2022) Geregisseerd door Michelle Bello


Zonder de films gezien te hebben is mij wel duidelijk dat dit een goedkope en verwaterde versie van de Barbershop films is. Op zich niets mis met films die hetzelfde concept gebruiken als andere films, mits het uiteraard ook een goede of vermakelijke film oplevert. In dit geval is het eindresultaat niet enorm goed of vermakelijk te noemen. zonder dat het ook verschrikkelijk slecht om te kijken wordt.

Een Valentijnsfilm met een verkeerde benadering

Het concept en verdere idee achter de film is echt niet zo gek of slecht. Vooral als Valentijnsfilm had het echt wel potentie, alleen weet de film er helaas veel te weinig uit te halen.

Voor een Valentijnsfilm, of romantische film in het algemeen, is het absoluut niet lief en vermakelijk genoeg. In plaats van op de positieve aspecten van liefde te concentreren. gaat het vooral over verdriet en drama, terwijl de film zelf nog wel altijd voor een typische komedie benadering gaat, met zijn stijl, personages, dialogen en uiteraard aanwezigheid van (flauwige) humor. Een benadering die absoluut niet goed werkt met zijn concept. De humor en meer serieuze aspecten van het het verhaal zitten elkaar vaker wel dan niet in de weg, waardoor de film als geheel nooit effectief weet te werken, met wat dan ook.

Niet heel overtuigend

Wat raar aan de film is, is dat ik het echt wel prettig vond om naar de personages te kijken, maar dat het tegelijkertijd zijn personages nooit interessant genoeg weet te maken. Een teken dat de film beter alleen voor komedie had moeten gaan en zijn meer serieuze kanten en goede bedoelingen achterwege had moeten laten.

Het is namelijk niet zo dat zijn drama en verschillende verhaallijnen ooit overtuigend weten te werken. Zo is het vrij belachelijk hoe al deze mensen elkaar duidelijk al jaren kennen en dag in dag uit samen zijn, maar bljkbaar niet eens van elkaar weten dat de één getrouwd is en de ander een zoon heeft. 

Daarnaast hoef je ook niet te denken dat deze mensen elkaar goed weten te steunen. in plaats daarvan lijken ze vaker juist plezier te hebben om andermans leed. Met zulke vrienden heb je echt geen vijanden nodig.

Veranderd langzaamaan in totaal iets anders

Het is ook wat apart om te zien hoe de film begint als een flauwige en overdreven komedie, maar hoe het langzaamaan steeds meer in een serieuze film veranderd. Deze transitie is echt wel knap en subtiel gedaan, maar het is niet iets wat ook per se goed met elkaar weet te klikken. Wanneer je begin en het einde naast elkaar legt zou je nooit denken dat dit allemaal onderdeel uitmaakt van dezelfde film.

Maar ook wanneer je beide helften apart van elkaar zou beoordelen moet je concluderen dat het nooit echt goed genoeg weet te zijn. De komedie is vaak te simplistisch uitgedacht en qua verhaallijnen en drama weet de film dingen nooit effectief genoeg uit te diepen. Scènes voelen vaak ook nog eens lang uitgerekt, ongetwijfeld ook omdat het zich veelal op dezelfde locatie afspeelt, wat de film ook nog eens lang om te kijken maakt.

Goedkoop gemaakte film

Dat de film wel erg goedkoop gemaakt is werkt ook absoluut niet mee. Het valt lang niet altijd aan de film af te zien, wat het extra afleidend maakt zodra dit wel het geval is. 

Het is af en toe wat rommelig qua montage en camerawerk, maar ook absoluut qua geluid. Het geluidsniveau en kwaliteit van het geluid kan soms zelfs binnen één en dezelfde scène plotsklaps veranderen, wat je wel erg uit de film haalt.

Het acteerwerk is daarnaast niet eens slecht te noemen voor een film van dit kaliber, al zijn de extra's en personen in kleine rollen duidelijk vaak ergens van de straat geplukt. Toch blijven de acteers er wel nog veelal voor zorgen dat de film af en toe nog redelijk te kijken valt. Zoals gezegd zijn de personages echt niet vervelend om te volgen, al weet de film dus maar bar weinig met ze te doen wat als interessant of vermakelijk genoeg beschouwd kan worden.

Niet enorm slecht, maar zeker ook niet goed

Niet eens zozeer verschrikkelijk slecht, maar ook zeker geen hele goede film. Niet vermakelijk genoeg om een goede en lieve (Valentijnsdag) komedie te zijn en ook zeker niet diepgaand genoeg om zijn drama ooit interessant of overtuigend te maken, terwijl de potentie duidelijk wel aanwezig was.

5/10


Bekijk trailer