Filmrecensie: Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) Geregisseerd door Peyton Reed


Een film die niet voelt alsof het enorm veel bijdraagt aan het Marvel universum en de reeks van Ant-Man films, maar op zichzelf weet het alsnog een hele aardige en zeker ook vermakelijke film binnen zijn genre te zijn, met meer dan voldoende spektakel.

Als continuering niet sterk

De kracht van de voorgaande Ant-Man films vond ik juist dat het zich op Aarde afspeeld, in een grote 'normale' stad met ook 'normale' mensen, ondanks zijn vergezochte concept natuurlijk. Punt is dat ze erg gegrond voelden. Iets wat deze film totaal niet heeft.

De film valt behoorlijk uit de toon wanneer je het met de voorgaande Ant-Man films vergelijkt en qua concept, personages en humor lijkt het allemaal meer geschikt voor een Guardians of the Galaxy of Thor film te zijn. Het is dan ook wat lastig om dit als een goede continuering van Ant-Man zijn verhaal te zien en het is meer een film die gemaakt lijkt te zijn om Kang op te bouwen als de nieuwe grote slechterik in komende nieuwe Marvel films en series. In dat opzicht kan ik ook begrijpen dat mensen wat teleurgesteld zullen zijn met deze film, al blijft het als film opzich wel degelijk genoeg goeds bieden.

Niet het best denkbare concept

Goed valt het verhaal zelf echter niet te noemen. Deze is zelfs wat schrikbarend simplistisch en rechtlijnig, wat ook voornamelijk komt doordat het zich vrijwel volledig binnen het Quantum rijk afspeelt. Het geeft de film aan de ene kant veel vrijheid en ruimte om goed creatief te zijn, maar doordat de film goed lijkt te beseffen dat het onmogelijk is om binnen een periode van 2 uur een volledig nieuwe wereld, met eigen regels, personages en andere eigenzinnigheden, goed aan de kijkers te introduceren, worden dingen vaak bewust simpel gehouden.

Gezien zijn concept een benadering die niet eens slecht is, al kun je je wel openlijk afvragen of het concept zelf goed en sterk genoeg was voor een volledige film. Dit denk ik toch echt niet, al weet de film er uiteindelijk nog wel het beste van te maken.

Kwaliteits vermaak

Wanneer je de film puur als een superheldenfilm en science-fiction vermaak zou bekijken, valt "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" wel degelijk nog altijd een prima film te noemen.

Ondanks dat het verhaal nooit heel spannend of meeslepend weet te zijn, weet de wereld waarin het zich afspeelt dat wel te worden. Het ziet er werkelijk schitterend uit, al blijft het toch ook wat raars en onnatuurlijks houden om mensenlijke acteurs tussen objecten en wezens zien te bewegen waarvan je weet dat het allemaal, zonder uitzondering, uit de computer is getoverd. 

De kwaliteit waarmee alles uit de computer is getoverd blijft echter hoog. De wereld wordt goed neergezet en met name de personages zijn heerlijk creatief bedacht en schitterend naar het scherm gebracht.

Beter om te kijken voor zijn nieuwe personages

De team dynamiek, vaak toch wel een belangrijk element in een Marvel film of serie, is wel aardig zoek in deze film. Iets wat komt doordat de personages veelal afzonderlijk hun eigen verhaal en avontuur beleven, wat tegelijkertijd de film wel gelijk voldoende variatie weet mee te geven.

De personages werken dan ook zeker niet slecht in de film, al heb je ook niet het idee dat ze enigzins verder ontwikkeld worden tijdens het verloop van de film. Mocht je Scott Lang/Ant-Man of de andere personages dan ook nog niet goed kennen, zal deze film dan ook extra oppervlakkig op je gaan overkomen.

Zoals eerder gezegd is de film er mee op gericht om zijn nieuwe personage, Kang the Conqueror verder te introduceren, nadat hij eerder al kort zijn opwachting had gemaakt in de Marvel serie "Loki". Ondanks dat ik nog niet kan zeggen dat Kang enorm zijn stempel weet te drukken op deze film, is het wel degelijk duidelijk een slechterik met enorm veel potentie. Dit ook met name doordat hij zeer goed gepseeld wordt door Jonathan Majors, die in komende films ongetwijfeld nog een betere indruk achter zal gaan laten als Kang the Conqueror.

Simplistisch, maar vermakelijk

Ondanks dat het overduidelijk mijn minst favoriete Ant-Man film uit de reeks is, blijft het op zizhzelf wel een hele aardige- en zeker ook vermakelijke genrefilm. 

Qua verhaal hoef je er absoluut niet veel van te verwachten, maar wanneer je in de stemming zou zijn voor een meer simplistische superhelden film, zonder zware momenten of al te grote consequenties, is "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" absoluut een prima film om voor te gaan.

7/10


Bekijk trailer