Dingen die ik behandeld zou willen zien in de Obi-Wan Kenobi serie (deel 1)
**Waarschuwing** Ondanks dat er nog niet veel over de serie bekend- of bevestigd is, zullen potentiële spoilers gaan volgen in dit artikel. Niet verder lezen wanneer je vrij van spoilers wilt blijven.

Hello there! Nu 2022 steeds meer beging te naderen, nadert ook één van de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar: de komst van de langverwachten Obi-Wan Kenobi serie, naar Disney+. Er zijn slechts nog altijd een handjevol details bekend over de komende serie, maar voor de doorgewinterde Star Wars fan lijken al een aantal zaken vast te staan. Zo zijn er enkele vragen die de films openlieten, die de serie ongetwijfeld zal gaan behandelen en dankzij de plek in de tijdlijn weet je ongeveer al welke dingen je zou kunnen gaan verwachten.

Na het recent opnieuw kijken van "Star Wars: Episode IV - A New Hope" vielen mij dan ook een aantal dingen op, die ik graag behandeld zou willen zien in de Ob-Wan Kenobi serie en die misschien ook wel behandeld zouden MOETEN worden, om de puntjes tussen de prequel en original trilogy in te vullen. Deze week zal ik mij richten op de hoofdpersoon: Obi-Wan/Ben Kenobi.

Weten wanneer het verhaal zich afspeelt

Net als dat "The Mandalorian" een aantal vragen lijkt te gaan beantwoorden die de sequel trilogy openliet, zou Obi-Wan Kenobi een perfect mogelijkheid kunnen gaan zijn om de prequel en original trilogy nog beter met elkaar te verbinden. Iets wat "Rogue One" eerder al succesvol deed, door het verhaal te vertellen over hoe de Death Star plannen in de handen van Princess Leia terecht waren gekomen, aan het begin van "Star Wars: Episide IV - A New Hope". Om te weten welke vragen de Obi-Wan Kenobi serie zou kunnen gaan bantwoorden, is het ten eerste belangrijk om de plek in de tijdlijn te weten: 10 jaar na "Star Wars: Episode III - Revegen of the Sith" en 9 jaar voor "Rogue One" en "Star Wars: Episode IV - A New Hope".

Obi-Wan/Ben Kenobi

Zoals gezegd is nog veel bekend over de serie, maar wel dat het uiteraard om Obi-Wan Kenobi zal gaan draaien, die zich na de gebeurtenissen uit "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith" had teruggetrokken naar Tatooine, waar hij baby Luke (geen familie van baby Yoda) aan Beru en Owen Lars had afgegeven. De stiefbroer  en schoonzus van Anakin, nadat hij Luke's vader Anakin op de lavaplaneet Mustafar had verslangen en de moeder Padmé jammerlijk was komen te overlijden, vlak na de geboorte van de force gevoelige tweeling Luke en Leia.  

Waar de serie zich voor een groot gedeelte zal gaan afspelen staat dus al wel vast: De zandplanneet Tatooine. Maar wat heeft Obi-Wan daar al die tijd gedaan?

Dat hij met een trauma te maken heeft na de gebeurtenissen uit "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith" is iets wat al vaststaat. Het verraad van zijn broeder Anakin en zijn eigen falen hierin valt hem zwaar, gecombineerd met het feit dat hij jaren in een oorlog heeft gevochten, waarbij uiteindelijk het overgrote deel van zijn mede Jedi waren omgebracht, na het uitvoeren van Order 66. Hoe zwaar en wat voor effect dit op de gemoedstoestand van Obi-Wan heeft zal nog moeten gaan blijken, maar dat dit een rode draad in de serie zal zijn is geen onwaarschijnlijke aanname.

Er zal echter ongetwijfeld ook ruimte gelaten worden voor andere ontwikkelingen en vragen die beantwoord zullen gaan worden. Na het opnieuw kijken van "Star Wars: Episode IV - A New Hope" verwacht ik dat de volgende zaken te zien zullen gaan zijn:

- Obi-Wan zal uitkijken over Luke. Het is niet geheel duidelijk of Luke Obi-Wan ooit eerder heeft ontmoet voor de gebeurtenissen uit "Star Wars: Episode IV - A New Hope", maar dat hij hem in ieder geval wel van naam kent (al kent Luke Obi-Wan als Ben Kenobi) en dus ook van zijn aanwezigheid weet is wel duidelijk. Het is daarnaast ook duidelijk dat Obi-Wan op de hoogte is van de ontwikkelingen van Luke. Zo weet hij te melden dat hij gehoord heeft dat Luke een goede gevechtspiloot aan het worden is. Het is zeer aannemelijk dat Obi-Wan al die jaren een soort van beschermengel van Luke is geweest. Dat een jonge Luke in de serie voorkomt lijkt haast dan ook een zekerheid, ook aangezien zijn adoptieouders Owen en Beru Lars opnieuw een rol in de serie spelen.

- We zullen ongetwijfeld dan ook interactie tussen Obi-Wan en de Lars familie gaan zien. Op basis van "Star Wars: Episode IV - A New Hope" lijkt Owen echter Luke weg te willen houden bij Obi-Wan en lijkt hij tevens geen hoge pet van hem op te hebben. Waarom dit is, wordt echter nooit duidelijk in de film en lijkt dan ook een vraag die de nieuwe serie zou kunnen gaan behandelen.

  - Na jaren op de planeet geleefd te hebben, weet Obi-Wan ongetwijfeld ook veel over zijn inwoners en de belangrijkste plekken. Zo lijkt hij met name veel te weten over de gewoontes van de Tusken Raiders. Van een Star Wars project die zich op Tatooine afspeelt zou het sowieso geen al te grote verrassing gaan zijn dat we Tusken Raiders te zien zullen gaan krijgen, maar het zou interressant om te zien zijn wat voor relatie Obi-Wan met dit volk zou hebben.

Obi-Wan is daarnaast zeer goed op de hoogte van de reputatie van de ruimtehaven Mos Eisley en weet dat de Cantina de plek is om piloten te vinden. Er bestaat dan ook de mogelijkheid dat we opnieuw meer van Mos Eisley en de Cantina te zien zullen gaan krijgen, met mogelijk een aantal bekende gezichten, terwijl Obi-Wan hier een bezoek aan brengt. 

- De serie biedt ook de perfecte mogelijkheid om uit te leggen hoe Obi-Wan de techniek om een force ghost te worden na zijn dood, geleerd heeft. Een techniek die aan weinig Jedi was besteed en die Obi-Wan's oude meester Qui-Gon Jinn bijna onder de knie had. Ondanks dat Qui-Gon geen force ghost was geworden, had hij wel een manier gevonden om na zijn dood via de force met Yoda te communiceren. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat Obi-Wan deze techniek van Qui-Gon leert, al lijkt het waarschijnlijker dat Yoda de leraar hierin wordt. Geruchten dat Yoda terugkeert in de serie zijn al opgedoken en mogelijk dat ze manier vinden om van afstand met elkaar te kunnen communiceren. 

Hoe Obi-Wan leert hoe een force ghost te worden lijkt wel één van de cruciale punten te zijn die de serie zou moeten gaan behandelen. De opoffering van Obi-Wan in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" zodat hij Luke verder kan helpen op zijn reis naar het Jedi-schap en zijn gevecht tegen het kwaad, is één van de belangrijkste momenten in de films. En dat het een vooraf geplande opoffering was werd mij nog meer duidelijk na het herkijken van "Star Wars: Episode IV - A New Hope".

Vergeleken met de gevechten in de meer recente films, oogt het gevecht tussen Darth Vader en Obi-Wan in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" maar ongemakkelijk en weinig spectaculair. Darth Vader weet zelfs de opmerking te maken dat de krachten van Obi-Wan maar zwak lijken, tijdens het gevecht. Het lijkt echter nooit Obi-Wan's intentitie te zijn geweest om het gevecht van Darth Vader te winnen. Hij zou alleen tijd willen rekken en een afleiding hebben willen creëren voor Luke, Leia, Han, Chewbacca, R2 en C-3PO om ongezien bij de Millennium Falcon te kunnen komen om te ontsnappen. Maar niet alleen dat. Door zich op te offeren verzekerd hij zich er niet alleen van dat hij Luke kan gidsen als force ghost, maar ook dat hij niet nagejaagd zou worden door Darth Vader en zijn troepen. Door zijn dood zou hij geen gevaar meer vormen en niet als rode lap kunnen dienen. Dat Darth Vader geen weet heeft van de mogelijkheid om een force ghost na de dood te kunnen worden blijkt wel uit zijn reactie nadat hij Obi-Wan had gedood. Verrast door het plotseling verdwijnen van Obi-Wan's lichaam nadat hij zijn lightsaber door diens lichaam had gezwaaid, stapt hij op diens kleding om te kijken of het wellicht geen truc is. Ik interpreteerde dit vroeger altijd als een manier om te controleren of Obi-Wan daadwerkelijk dood zou zijn, maar besef nu dat Darth Vader mogelijk geen idee had wat er gebeurt was.

 - In "Star Wars: Episode IV - A New Hope" weet Obi-Wan tegen Luke te zeggen dat bijna alle Jedi uitgeroeid waren na de Clone Wars en Order 66. Bijna. Met andere woorden, Obi-Wan is op de hoogte van het bestaan van andere nog levende Jedi. Uiteraard kan hij hierbij alleen op Yoda doelen, waarvan het zeker is dat hij weet dat deze nog leeft. Maar hoeveel interessanter zou het zijn als Obi-Wan op zijn pad nog andere levende Jedi tegenkomt, die hij helpt om uit de handen van the Empire te blijven of met wie hij een hernieuwde alliancie vormt om een bepaald doel te voltooien. 

- En tot slot, de grootste en tegelijk ook wellicht de meest voor de hand liggende vraag: Waarom en wanneer werd Obi-Wan Kenobi, Ben Kenobi? Het ljkt een vraag die hoe dan ook beantwoord zal gaan worden en waarmee de makers alle kanten op zouden kunnen gaan.