Dingen die ik behandeld zou willen zien in de Obi-Wan Kenobi serie (deel 3)


**Waarschuwing** Ondanks dat er nog niet veel over de serie bekend- of bevestigd is, zullen potentiële spoilers gaan volgen in dit artikel. Niet verder lezen wanneer je vrij van spoilers wilt blijven.

Hello there! Nu 2022 steeds meer beging te naderen, nadert ook één van de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar: de komst van de langverwachten Obi-Wan Kenobi serie, naar Disney+. Er zijn slechts nog altijd een handjevol details bekend over de komende serie, maar voor de doorgewinterde Star Wars fan lijken al een aantal zaken vast te staan. Zo zijn er enkele vragen die de films openlieten, die de serie ongetwijfeld zal gaan behandelen en dankzij de plek in de tijdlijn weet je ongeveer al welke dingen je zou kunnen gaan verwachten.

Na het recent opnieuw kijken van "Star Wars: Episode IV - A New Hope" vielen mij dan ook een aantal dingen op, die ik graag behandeld zou willen zien in de Ob-Wan Kenobi serie en die misschien ook wel behandeld zouden MOETEN worden, om de puntjes tussen de prequel en original trilogy in te vullen. Deze week zal ik mij richten op de hoofdpersoon: Obi-Wan/Ben Kenobi.

Weten wanneer het verhaal zich afspeelt

Net als dat "The Mandalorian" een aantal vragen lijkt te gaan beantwoorden die de sequel trilogy openliet, zou Obi-Wan Kenobi een perfect mogelijkheid kunnen gaan zijn om de prequel en original trilogy nog beter met elkaar te verbinden. Iets wat "Rogue One" eerder al succesvol deed, door het verhaal te vertellen over hoe de Death Star plannen in de handen van Princess Leia terecht waren gekomen, aan het begin van "Star Wars: Episide IV - A New Hope". Om te weten welke vragen de Obi-Wan Kenobi serie zou kunnen gaan bantwoorden, is het ten eerste belangrijk om de plek in de tijdlijn te weten: 10 jaar na "Star Wars: Episode III - Revegen of the Sith" en 9 jaar voor "Rogue One" en "Star Wars: Episode IV - A New Hope".

De goedzakken

- Eén van de dingen die al met vrijwel absolute zekerheid bevestigd lijkt is dat R2-D2 en C-3PO opnieuw hun opwachting zullen gaan maken. Hoe gtroot hun rol zal gaan zijn is uieraard nog niet duidleijk, maar hun terugkeer biedt wel kansen om een aantal dingen te gaan doen. 

Zo wordt er in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" meerdere malen aan gerefereerd dat R2 en C-3PO meerdere avonturen hebben beleefd samen, terwijl C-3PO aan het einde van "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith" een geheugenwissing was ondergaan. Met andere worden, de avonturen waar over gesproken wordt zullen tussen "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith" en "Star Wars: Episode IV - A New Hope" beleefd moeten gaan zijn. "Rogue One: A Star Wars Story" heeft daarnaast al duidelijk gemaakt dat R2 en C-3PO meeliepen met de Rebel Alliance. Als ook de Obi-Wan Kenobi series zich zal gaan richten op de rebellen, is het wellicht mogelijk dat we meer te zien krjgen van de belevenissen van R2-D2 en C-3PO. 

Er is echter nog wel iets vreemd gaande met C-3PO. Zo weet hij te zeggen dat zijn laatste eigenaar Captain Antilles van de Tantive IV was, maar weet hij ook te zeggen dat zijn eerste baan het programmeren van 'binary load lifters' was, wanneer Owen Lars C-3PO van de Jawa's koopt.  Dit is echter iets wat we 3PO nooit hebben zien doen en het lijkt ergens ook onwaarschijnlijk dat de rebellen hem voor dit doel hebben ingeziet. Misschien dat er dan ook een periode is geweest waarin C-3PO en R2-D2 op eigen benen/wielen hebben gestaan en nog een andere eigenaar dan Captain Antilles hebben gehad. Of de Obi-Wan series de beste mogelijkheid is om hier meer van te kunnen laten zien is twijfelachtig te noemen, maar wellicht dat er wel kort aan gerefereerd kan gaan worden. Het is natuurlijk echter ook mogelijk dat het grootspraak van C-3PO is geweest, die ook veelvuldig tegen Luke aan het opscheppen was in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" of dat het een ouder- en niet gewist stuk geheugen was, van voordat hij door Anakin opnieuw werd opgebouwd in "Star Wars: Episode I - The Phantom Manace".

- Wat min or meer ook al bevestigd is, is dat princess Leia te zien zal gaan zijn. Dit zou mogelijk inhouden dat haar stiefvader Bail Organa en wellicht ook dienst vrouw, een rol in de serie zullen gaan spelen. Het wordt zelfs gezegd dat Leia een zeer centrale rol in het verhaal krijgt. Dit biedt de perfecte mogelijkheid om het antwoord op een aantal vragen te gaan krijgen.

Zo wordt in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" niet alleen duidelijk dat princess Leia weet wie Obi-Wan is, ook weet ze van diens reputatie en dat hij met haar vader gevochten had tijdens de Clone Wars. Interessant hierbij is wie ze met haar vader zou bedoelen. Het is goed mogelijk dat haar adoptie ouders over Obi-Wan en Anakin hadden verteld, maar het is evengoed mogelijk dat Leia niet weet dat ze is geadopteerd en dan ook met haar vader Bail Organa zou bedoelen. Persoonlijk denk ik het laatste. In tegenstelling tot Luke draagt ze niet de naam Skywalker en wanneer Luke haar naar haar moeder vraagt in "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi" weet ze te zeggen dat ze haar moeder herinnert als knap en iemand die altijd verdrietig was. Het is vrijwel uitgesloten dat ze hier Padmé mee zou bedoelen, aangezien deze vrijwel direct na de geboorte van de tweeling was gestorven. 

Leia is niet alleen erg bekend met Obi-Wan Kenobi, maar ook met Darth Vader en Grand Moff Tarkin. Het is opnieuw mogelijk dat ze de twee alleen van reputatie kent, maar het is waarschijnlijker dat ze al een verleden samen hebben. Wellicht op politiek vlak. Leia zelf zal, net als Luke, te jong gaan zijn om daadwerkelijk een actieve rol te gaan spelen, maar wellicht dat haar adoptie vader Bail als senator van Alderaan eerdere aanvaringen heeft gehad met Darth Vader en Tarkin in de politieke arena van de senaat en ze zodoence indirect en mogelijk later ook op latere leeftijd ook op een directe manier, in aanreking is geweest met Darth Vader en Tarkin. Gezien de periode waar de Obi-Wan Kenobi serie zich in af zal gaan spelen zullen we Leia niet actief als politicus gaan zien, maar het doet me wel beseffen hoe enorm interessant het zal gaan zijn om een film of serie over de jonge jaren van Leia, voor de gebeurtenissen in "Star Wars: Episode IV - A New Hope" te gaan krijgen.

- Naast dat we te zien moeten gaan krijgen waarom Owen Lars Obi-Wan niet mag en hem zelfs wantrouwt, zal het ook interessant gaan zien om te zien wat voor ze verder in het verhaal zullen gaan spelen. Zo weten ze dat Anakin Luke zijn echte vader is, maar weten ze ook dat Anakin degene is die Darth Vader is geworden? Ik denk het eigenlijk niet. De ware identiteit van Darth Vader is altijd een groot mystery geweest voor iedereen in het universum en Beru doet er zelfs wat lacherig over wanneer ze zegt dat Luke op zijn vader lijkt, in "Star Wars: Episode IV - A New Hope". Dat doe je niet wanneer je weet dat die persoon een massamoordenaar is en de grootste slechterik uit het universum.

- Naast dit alles zou het ook interessant gaan zijn om antwoord te krijgen op de vraag waarom zo weinig mensen nog van de Jedi en de Force lijken te weten. Het is immers slechts een aantal jaar na de val van de Jedi en in de voorgaande eeuwen hadden de Jedi veel volgers en waren er zaken zoals Jedi tempels op planeten. Ongetwijfeld zal Palpatine/The Emperor er gebaat bij zijn om iedere herinnering over de Jedi uit te wissen, ook zodat er geen nieuwe force users zich tegen hem kunnen gaan keren. Maar hoe hij dit gedaan heeft en belangrijker, waarom dit zo geeft gewerkt heeft, hebben we nog altijd geen goed antwoord op gekregen, in één van de andere series of films.