Filmrecensie: Red Rocket (2021) Geregisseerd door Sean Baker


"Red Rocket" is het type film wat heerlijk om te kijken is in al zijn eenvoud, maar tegelijk ook geen enorme indruk achter weet te laten. Onderhoudend wanneer je het kijkt, maar uiteindelijk doet het toch echt net even iets te weinig met zijn verhaal en personages.

Werkt binnen zijn genre

Voordat ik het gevaar loop dat ik negatief over deze film ga klinken: Nee, het is oprecht één waar ik een goede tijd mee heb gehad. Het weet echt wel goed te werken binnen zijn genre en weet zijn simplistische en minimalistische benadering grotendeels in zijn voordeel te gebruiken.

Het houdt zijn verhaal ook bewust zo klein mogelijk door continu bij zijn hoofdpersoon te blijven en uedere keer wanneer het verhaal groter dreigt te worden of begint uit te weiden, worden dingen vakkundig afgekapt. Dit is echt niet vervelend, omdat het goed binnen de stijl van de film weet te passen.

Realistische benadering

Het is een stijl die gegrond is in de realiteit. Geen film met al te veel poespas dus, maar één die meer continu bezig is dingen zo realistisch mogelijk te laten werken. Niet alleen in hoe de film eruit ziet en aanvoelt, maar ook zeer zeker met zijn verhaal.

Een verhaal waarin zijn hoofdpersoon een beetje vast lijkt te zitten tussen niet kunnen en niet willen veranderen, zelfs wanneer de veranderende omstandigheden daar wel om lijken te vragen. Gewoonweg een film over het leven dus. Want laten we eerlijk zijn, dat is een fase waarin velen van ons zich het grootste gedeelte van hun leven zullen bevinden. In de kern voelt de film dan ook wel wat herkenbaar, ondanks dat de gebeurtenissen in de film dat zeer waarschijnlijk niet zullen zijn. Niet dat de gebeurtenissen enorm overdreven aanvoelen, maar ik durf wel te stellen dat het een levensijl is- en gebeurtenissen zijn waar verreweg de meesten van ons zich nooit in zullen bevinden en tegenaan zullen gaan lopen. Binnen de context van zijn verhaal werkt dit allemaal goed.

Acteurs en non-acteurs

In een poging om maar zo realistisch en authentiek mogelijk te zijn kiest de film er ook voor om voornamelijk met onervaren acteurs te werken. Mensen die toevallig aan de overkant van de straat liepen toen het filmen eenmaal begonnen was. Dat is tenminste wel hoe het aanvoelt. Een benadering als deze kan ook altijd twee kanten opgaan. Of het werkt enorm goed voor het realisme, of de onervarenheid van de 'acteurs' zorgt ervoor dat de dialogen, het verhaal en de personages wat houterig aan gaan voelen.

Dat laatste is toch wel een beetje het gevsl voor "Red Rocket". Voor sommige personages is het geen bezwaar, maar het laat ook een aantal personages die wel degelijk belangrijk zijn voor het verhaal en veel dialogen hebben, gespeeld worden door mensen die duidelijk geen tot weinig ervaring hebben. Dit haalt je wel degelijk wat uit de film af en toe en gaat dan ook ten koste van zijn geloofwaardigheid.

Goed hoofdpersoon

Niet alle verhaalijnen gaan ook even goede of interessante kanten op, maar over het algemeen blijft de film alsnog wel een aardig fascinerende kijk in het leven van iemand anders.

Wat ook razendknap aan de film is, is dat het het type film is waarin zijn hoofdpersoon echt verre van een perfecte is. Zelfs wat een eikel, die zeer twijfelachtige beslissingen neemt in het leven, waarmee hij ook de levens van personen in zijn directe en indirecte omgeving negatief weet te beïnvloeden.  Het is dan altijd zeer knap wanneer een film er wel alsnog in weet te slagen om zijn hoofdpersoon dusdanig interessant te maken dat je alsnog, tot op zekere hoogte, met hem mee kunt leven en hij/zij een fascinerende blijft om gedurende de gehele film te volgen. De veranderingen waar de hoofdpersoon doorheen gaat zijn misschien niet heel sterk, maar zijn reis is dat wel.

Prima om te kijken, al blijft het niet erg hangen

Het kijken van deze film werkt echt meer dan prima, al mist het uiteindelijk wel dat ene stukje diepgang en een duidelijke boodschap waardoor deze film ook daadwerkelijk bij je zou blijven hangen.

7/10


Bekijk trailer