Filmrecensie: The Outfit (2022) Geregisseerd door Graham Moore


Soms blijft een goede film helaas wat onder de radar. Iets wat absoluut van toepassing is op "The Outfit". Een prima film voor iedereen die van een slim script en gangster en thriller elementen houdt.

Blijft verrassen

Het knappe aan "The Outfit" is dat het verhaal zich continue blijft ontwikkelen, als een goede crime-film uit de jaren '40. Niet geheel ontoevallig ook de tijdsperiode waarin de film zich ook ongeveer afspeelt. 

Het is een film die absoluut blijft verrassen met zijn vele wendingen en het slaagt er goed in om hiermee zijn spanning vast te houden, na een wellicht ietwat traag begin. Door de vele wendingen en ontwikkelingen komen de personages constant in een ander daglicht te staan, waardoor je continue  been en weer wordt geschud wat betreft je gedachtes en emoties. Ja, de film gaat hier af en toe wat ver mee, wat zeker ten koste gaat van zijn geloofwaardigheid na verloop van tijd, wanneer de film niet goed lijkt te weten wanneer op te houden met zijn plotwendingen, maar over het algemeen weet het de film zowel vermakelijk als interessant te houden.

Zijn opzet werkt zowel in zijn voor- als nadeel

Dat de film zich voornamelijk op één locatie aspeelt is zowel een kracht als zwakte. Een kracht omdat het zeker waar zijn spanning weet te versterken en zijn verhaal goed rechtlijnig weet te houden, alsof je naar een goed toneelstuk zit te kijken. 

Maar toch ook een zwakte, omdat het zich hiermee onnodig beperkt wat zijn mogelijkheden betreft. Het blijft hierdoor een 'kleine' film, wat ook een reden zal zijn waardoor deze bij velen onder de radar zal blijven. Een simplistisch opzet die zich uitbetaalt, maar tegelijk ook weet te voorkomen dat de film uitgroeit tot iets écht speciaals.

Sterk acteerwerk

Dat de film en dan met name ook zijn verhaal, nog altijd prima werkt is voornamelijk te danken aan zijn acteurs. Mark Rylance was een prima keuze voor de film zijn hoofdpersoon, die gedurende de film meerdere gezichten laat zien. 

Alle andere acteurs worden hierdoor wellicht wat naar de achtergrond gedrukt, maar dat houdt niet in dat de overige acterus hun rollen niet met verve vertolken.

Zeer de moeite waard

Een origineel, verrassend, vermakelijk en over het algemeen goed gemaakte film, die af en toe wat te ver gaat en zichzelf onnodig beperkingen oplegt, maar absoluut de moeite waard blijft voor iedereen die zich graag continue op het verkeerde been laat zetten door een film, of gewoon simpelweg van goede films houdt!

7/10


Bekijk trailer