Filmrecensie: The Boogeyman (2023) Geregisseerd door Rob Savage


Het is in meerdere opzichten zo dat een titel je vaak al veel over een film kan vertellen. In dit geval weet het voornamelijk te verraden dat het een zeer typische en standaard moderne genrefilm is, die vrijwel niets niews weet te brengen. Niet enorm vervelend om te kijken, maar ook zeker niet goed.

Loopt tegen de beperkingen van het genre aan

Qua concept is de film niet eens verschrikkelijk slecht, maar het is uiteindelijk de typische opbouw die de film ietwat de das om weet te doen.

Dat de film iets meer dan 90 minuten kort is verraard ook direct een typische probleem wat veel van deze genrefilms vaak hebben: Na verloop van tijd weet het echt niet meer wat het moet doen en zijn de ideeën wel op. Er zijn vaak maar een beperkt aantal dingen die je kan doen met een film als deze.

Dingen weten niet goed samen te komen

Voor het grootste gedeelte kun je vertrouwen op schrikmomenten en de opbouw van de mysterie, maar er komt uiteindelijk uiteraard een moment waarop je alles langzaamaan aan de kijker moet gaan onthullen. Dingen moeten kloppend worden gemaakt, waarbij alles uit het begin en middengedeelte van de film sterk- en op een logische manier samen moeten komen. 

Dit is toch wel waar de film wat de mist in begint te gaan. De spanningsopbouw en de opbouw van het mysterie is absoluut niet slecht gedaan, maar zodra het tijd wordt om alles met elkaar te verbinden en dingen te onthullen verliest de film een hoop van zijn kracht en ook zeker zijn tempo.

Het is simpelweg allemaal niet heel logisch wanneer je achteraf op het verhaal terugkijkt. Dingen die eerst nog veelbelovend worden opbouwd weten uiteindelijk nergens toe te leiden. Onderliggende thema's komen ook vrijwel nooit goed uit de verf, omdat de film teveel als een typische horror film wordt benaderd, zonder verdere goede diepgang en drama.

Spanning ebt weg

Zelfs de verder goed opgebouwde spanning en mysterie heeft uiteindelijk toch wel te leiden onder de benadering en uitvoering van de film. De film is leuk en spannend wanneer alles nog goed mysterieus is, maar zodra je begint in te zien dat het eigenlijk nooit heel duidelijk is wat het 'monster' precies probeert te bereiken, ebt veel van de spanning en horror weg.

Er is geen goed gevaar in de film en anders dan zijn schrikmomenten valt de film dan ook niet een hele effectieve horrorfilm te noemen. Wel jammer natuurlijk, ook omdat de film er verder wel meer dan prima uitziet.

Goede sfeer weet de film verder niet enorm de moeite waard te maken

Het heeft een typische donkere horrorsfeer, maar weet hier over het algemeen nog wel altijd stijlvol mee om te gaan. Dingen zijn duister, maar niet zo duister dat je niet exact zou kunnen zien wat er gaande is. Qua sfeer en stijl valt de film dan ook zeker niet slecht te noemen, alleen is dat in dit geval duidelijk niet genoeg om het verder ook enorm de moeite waard te maken.

Niet de beste uitvoering, van een verder ook typische film

Bij dit soort films heb je vaak al snel het gevoel dat je het tientallen keren eerder hebt gezien, waar ook nog eens bijkomt dat je het gevoel krijgt dat je het allemaal ook al eens veel beter uitgevoerd hebt zien worden.

5/10


Bekijk trailer