Filmrecensie: Gran Turismo (2023) Geregisseerd door Neill Blomkamp


"Gran Turismo" is geen geweldige film in hoe het is opgebouwd of qua verhaal, maar door de uitvoering weet het uiteindelijk toch een meer dan prima genrefilm te zijn om te kijken. Niet verrassend, maar gelukkig wel vermakelijk. Iets wat eigenlijk ook wel prima bij zijn concept past natuurlijk.

Alleen geloofwaardig doordat het op waargebeurde gebeurtenissen is gebaseerd

Qua concept voelt de film vrij absurd aan, ware het niet dat het gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Zou je dit niet weten, zou je toch echt werkelijk denken dat de schrijvers een wel erg grote fantasie zouden hebben, zelfs voor een film die gebaseerd is op een videospel.

Of eigenlijk zou het niet eens zo genoemd mogen worden. Het is niet zozeer een film die gebaseerd is op een videospel, maar meer een film die gebaseerd is op het leven- en met name de professionele carrière van autocoureur Jann Mardenboroughm die ontdekt was door zijn racekunsten in de Gran Turismo videospellen. Een ceoncept waarmee je uiteindelijk ook vele kanten op zou kunnen. De kant waar de film zijn verhaal uiteindelijk mee naartoe neemt is misschien niet de meest meeslepende, maar het dient uiteindlijk wel degelijk zijn doel en weet de film een hele plezierige kijkervaring te maken.

Niet enorm meeslepend

Ja, het is allemaal wat oppervlakkig en de film voelt alsof het vol zit met gemiste kansen, maar toch is dit allemaal niet iets wat de film ook slecht weet te maken. Het zorgt er voornamelijk voor dat de film nooit het niveau van een geweldige of echt memorabele film weet te bereiken, maar niet iedere film hoeft dat natuurlijk te zijn.

Toch blijft het af en toe wel wat lastig dat de film niet heel meeslepend weet te zijn. Het is toch wat lastig om echt mee te kunnen leven met de personages, omdat je nooit het gevoel krijgt dat je ze ook enorm leert kennen. Het verhaal heeft uiteindelijk ook niet veel meer om het lijf dan één die om het winnen van races en het groeien als coureur draait. Niet geheel oninteressant (vooral wanneer je een liefhebber van autoracen zou zijn uiteraard), maar ook niet iets wat ooit als enorm belangrijk of groots over weet te komen. De film probeert dit af en toe wel wat te verbloemen en verder op te leuken door bepaalde plotlijnen in de film te gooien, die uiteindelijk nooit echt ergens heen weten te gaan.

Zo voelt de introductie van het liefdesverhaal en zelfs de aanwezigheid van een slechterik wel wat geforceerd en ook absoluut als iets wat de film verder niet nodig heeft. Tenminste niet op de manier zoals het in de film wordt uitgevoerd.

Voorkomt dat het saaie stof wordt

Met het verhaal kiest de film met name een serieuze en realistische benadering, maar gelukkig beseft de film ook al te goed dat het niet echt het concept heeft om ook goed op de emotionele en dramatische vlakken sterk te werken.

De film kiest er daarom gelukkig ook voor om het niet altijd al te serieus aan te pakken. Het slaat hiermee af en toe wel wat door in zijn stijl, waardoor het zelfs af en toe meer aanvoelt alsof je naar een film gebaseerd op een stripverhaal zit te kijken, maar in het algemeen weet het ook voldoende bij te dragen aan het vermaak. 

De race scènes zien er ook prima uit, met een goede vlotte montage, waardoor er voor de raceliefhebbers ook meer dan genoeg te genieten valt. Ook in combinatie met de scènes die een kijkje bieden achter de schermen en in de paddock van een raceteam. Al zullen ook deze racefans ongetwijfeld wat teleurgesteld zijn door het gebruik van computereffecten tijdens veel van de race momenten en crashes. Deze effecten zien er helaas wat koddig uit, wat je toch wel behoorlijk uit de film haalt af en toe.

De juiste acteurs om de film wat meer gewicht te geven

Het is een film die verder wel veel profijt heeft van de aanwezigheid van een aantal grote namen. Ik durf absoluut wel met zekerheid te stellen dat deze film een stuk 'zwaarder', minder geloofwaardig en vermakelijk zou zijn geweest zonder de aanwezigheid van David Harbour, Djimon Hounsou en Orlando Bloom. Het geeft de film toch wat meer gewicht en krediet. Want hoe goed de jonge acteurs in de film verder ook zijn, het zou ze absoluut niet gelukt zijn om deze film alleen te kunnen dragen.

Dient zijn doel

Een film die in geen enkel opzicht echt enorm goed te noemen is, maar tegelijkertijd is er ook weinig aan de film wat slecht aan zou voelen of overkomt. Geen film die je enorm lang bij zal blijven, maar tijdens het kijken ervan hoef je niet bang te zijn dat je je ooit verveeld zou voelen. 

Misschien geen enorme complimten om een film te kunnen geven, maar het dient wel degelijk zijn doel. "Gran Turismo" vermaakt, zonder je verder heel veel meer te bieden.

6/10


Bekijk trailer