Filmrecensie: Transformers: Rise of the Beasts (2023) Geregisseerd door Steven Caple Jr.


Heeft een reboot nut wanneer het opnieuw voornamelijk weer veel van dezelde dingen doet? Niet bijster veel. Al kan ik tegelijkertijd ook niet beweren dat "Transformers: Rise of the Beasts" de meest slechte of vervelendste Transformers film om te kijken is.

Vermakelijk, maar ook veel van hetzelfde

Ja, "Transformers: Rise of the Beasts" is best vermakelijk om te kijken. Alleen ook absoluut niet meer dan dat.

Ook een erg kleine kans dat ik je morgen nog veel over het verhaal zou kunnen vertellen, omdat het allemaal vrij makkelijk te vergeten- en ook niet enorm belangrijk voor de film is. Het verhaal dient voornamelijk also concept om een stel Transformers opnieuw met elkaar te laten vechten. Het is dan ook meer van hetzelfde, waarbij het geen enorm verschil maakt dat naast een aantal al bekende Transformers, deze keer ook een groot aantal 'nieuwe' Transformers hun opwachting in de film maken.

Zeker niet spectaculairder dan zijn voorgangers

De film laat toch wel behoorlijk wat kansen liggen, door eigenlijk niet echt iets nieuws te doen. De actie ziet er nog steeds zo uit als in de eerdere films, waarbij dingen ditmaal zelfs iets terughoudender voelen. Zeker niet zo over de top en spectaculair als Michael Bay zijn Transformer films en de goede soundtrack wordt ook nodig gemist. Het voelt dan ook absoluut alsof deze film een miljoentje of 50 minder koste om te maken dan zijn voorgangers. Niet per se een punt van kritiek, maar wel een constatering die voor de liefhebbers van de voorgaande Transformer films wellicht van belang is.

En ja, natuurlijk zijn er wel degelijk enorm veel liefbheers van de Transformer films en Transformers in het algemeen. Een franchise waar al decennia lang miljoenen in om gaan en ondanks dat de films nooit heel positief ontvangen zijn qua kritieken, hebben ze het kassalaatje wel altijd goed doen laten rinkelen.

Houdt dingen standaard en niet enorm meeslepend

Daar waar de film zich iets minder op het spektakel richt ditmaal, weet het hier verder niet enorm veel anders voor in de plaats te bieden. Het is niet alsof het de film goed lukt om verder enige diepgang aan het concept of de personages aan te brengen en enorm meeslepend of emotioneel valt de film verder dan ook absoluut niet te noemen.

Het is simpelweg enorm lastig om ook maar iets te kunnen geven om een stel metalen hompen die op elkaar in zitten te beuken. Niet zozeer omdat ze van metaal zijn, maar wel omdat het uit de computer getoverde personages zijn. Het is lastig om hier enige verbinding mee te voelen, al zijn de verschillende Transformers ditmaal tenminste wel goed van elkaar te onderscheiden.

Ook de menselijke personages weten de film uiteindelijk niet genoeg menselijkheid mee te geven, wat niet eens zozeer aan de acteurs ligt, maar overduidelijk meer aan het script, dat dingen vrij standaard en voorspelbaar houdt qua verloop en verdere ontwikkelingen.

Wel vermakelijk, met name voor de Transformers fans

Toch maakt het allemaal uiteindelijk niet enorm uit. "Transformers: Rise of the Beasts" weet namelijk nog altijd wel degelijk te vermaken als film. Het is lastig om je verveeld te kunnen voelen tijdens het kijken, al zal je tijdens het kijken ook nooit het gevoel hebben dat je naar iets geweldigs zit te kijken.

Natuurlijk is allemaal extra genieten voor de liefhebber van Transformers, aangezien deze alien personages ruimschoots aanwezig zijn en zowel qua stemmen als uiterlijk goed herkenbaar zullen zijn voor de fans. Het voegt verder niet heel veel toe dat een aantal van de 'nieuwe' personages ingesproken waren door een aantal bekende namen. Valt het namelijk überhaupt op dat de stemmen van bijvoorbeeld Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh en Pete Davidson te horen zijn? Misschien alleen als je het vooraf weet. Het is verder namelijk niet iets wat enorm opvalt en dus een grote toegevoegde waarde heeft.

Vermakelijk, maar makkelijk te vergeten

Een film die je misschien maar één keer ziet, door vermaakt wordt en daarna snel zal vergeten. Geen enorm slechte film, maar het is ook zeker geen die de film-franchise nieuw en fris leven weet in te blazen.

6/10


Bekijk trailer