Filmrecensie: Eo (2022) Geregisseerd door Jerzy Skolimowski


Een behoorlijk prettige film om te kijken, met name voor het oog. Of het ook een film is die verder een enorme indruk op je achter weet te laten waag ik te betwijfelen, maar dat is uiteraard ook niet iets wat iedere film per defintie hoeft te doen.

Zeker niet standaard

Het kijken van "Eo" is echt wel een plezierige ervaring, ondanks dat het echt geen standaard film is. 

Het is meer een film die knap op je zintuigen weet in te spelen, zonder hierbij ook echt een rechtlijnig verhaal te volgen. Het maakt de film ook zeker wat lastig om te kijken soms, maar toch hoef je niet bang te zijn dat dit verder ten koste gaat van het algehele kijkplezier. "Eo" is nooit saai of traag en door op alledaagse dingen te concentreren weet het ook al snel herkanbaar te werken.

Geen diepere laag

Door simplistisch te blijven is de film zeker prettig om te kijken, maar het blijft hierbij toch ook wel wat jammer hoe de film vaak over niets lijkt te gaan.

Het is niet echt een film die een spiegel weet voor te houden of een commentaar is op de hedendaagse maatschappij. Thema's worden dan ook niet echt aangesneden en duidelijke standpunten neemt het niet in. Dit is nogmaals ook niets iets wat iedere film hoeft te doen natuurlijk, maar het geeft de film in dit geval wel iets oppervlakkigs. Het is dan ook absoluut geen film waarin je achter alles een diepere betekenis zou hoeven te zoeken. Aan de ene kant prettig, maar het lijkt toch ook wel een gemiste kans hoe weinig de film je verder aan het denken weet te zetten.

Beter om te ervaren dan ook echt proberen te volgen

Het komt wellicht ook wel wat doordat de film je weinig geeft om aan vast te kunnen houden. Het is meer een film die je moet ervaren en in mee zou moeten gaan, aangezien het qua verhaal weinig meeslepends te bieden heeft.

De gebeurtenissen zijn allemaal wat willekeurig, wat bijdraagt aan het avontuurlijke en onbevangen gevoel van de film, maar het is een benadering die het toch ook wel wat lastig maakt om je goed verbonden te voelen met dingen. "Eo" is dan ook niet een film die enorm weet te emotioneren, al zou je de grootste dierenliefhebber zijn.

Het lijkt ook niet altijd bij zijn eigen regels te spelen, door echt niet alles alleen maar vanuit het perspectief van zijn hoofdpersoon, een ezel, te vertellen. Dit is niet allemaal geheel onbegrijpelijk, maar toch wel enigzins afleidend af en toe.

Ziet er zeer fraai uit

Het is gelukkig wel een film die er verder prachtig uitziet. Het is erg goed geschoten en het weet een prettige combinatie te zijn van 'uit de losse pols' geschoten beelden en meer artistiek opgezette beelden. Erg effectief en dit weet er dan ook goed aan bij te dragen dat "Eo" een zeer prettige kijkervaring weet te zijn.

Ondanks dat echt niet alles even goed aan de film weet te werken, blijft het wel een uitermate knap geregisseerde en ook verder opgezette film.

Niet perfect, maar nog altijd prima

Absoluut geen perfecte film, maar dat houdt gelukkig verder niet in dat "Eo" niet prima om te kijken zou zijn. Het weet in veel opzichten echt wel goed te werken, al blijft het gevoel hangen dat er absoluut meer in had gezetten wanneer het verhaal iets meer om het lijf zou hebben gehad.

7/10


Bekijk trailer