Filmrecensie: Argentina, 1985 (2022) Geregisseerd door Santiago Mitre


Een Argentijnse film, over een Argentijns stukje geschiedenis, maar gemaakt met de bravoure- en in de stijl van een grote gelikte Hollywood-productie. "Argentina, 1985" is geen perfecte film, maar wel één die in meerdere opzichten indruk weet te maken.

Authentieke benadering

Het gruwelijk stukje geschiedenis over het Videla-regime zal bij veel mensen in grote lijnen al wel bekend zijn, wat het ook wel zo prettig maakt dat deze film dit niet opnieuw in grote lijnen probeert te vertellen. in plaats daarvan concentreert het zich op één onderdeel ervan: de vervolvingen na de val van Videla's regime. 

Het is interessant hoe de film er hierbij veelal voor kiest om voornamelijk droge stof te zijn, om het maar wat oneerbiedig te zeggen. Wat ik hiermee bedoel is dat de film niets van de gruwelijkheden laat zien, maar in plaats daarvan de getuigenissen en verdere woorden van de film voor zich te laten spreken. Een uitermate effectieve benadering, die er bovendien voor weet te zorgen dat dingen er nooit te dik bovenop worden gelegd. Het probeert geen drama en emoties te forceren en is er veel meer op gericht om het stukje geschiedenis zo authentiek mogelijk over te brengen.

Houdt wel iets afstandelijks

In zekere zin zorgt deze benadering er wel voor dat het verhaal erg rechtlijnig blijft, zonder ook al te veel afleiding. 

Het is dan ook geen film waarbij je het gevoel krijgt dat je de personages enorm goed leert kennen. Ik zou hierdoor de film niet oppervlakkig willen noemen, maar het blijft hierdoor toch wel altijd iets afstandelijks houden. Uiteindelijk geen al te groot probleem, aangezien de film nog altijd genoeg te bieden heeft wat wel goed weet te werken.

Weet knap interessant te blijven

Ondanks dat de film door zijn benadering wat afstandelijks houdt, weet het wel vrij constant interessant om te kijken te zijn. 

De film verloopt niet eens zozeer verrassend, zelfs wanneer je weinig of niets van de geschiedenis af zou weten, maar het is wel uitermate knap en effectief uitgevoerd. Het heeft een goede opbouw, die de film ook de juiste spanning weet te geven die dit soort politieke thrillers vaak wel nodig hebben. Het draagt er tevens aan bij dat de film goed gaande blijft, ondanks dat het geen hele korte film is en natuurlijk ook één is die zich voor een groot gedeelte in een afgesloten rechtzaal afspeelt.

Juiste gewichtigheid

Dat de film goed werkt heeft het absoluut te danken aan hoe het dus gemaakt is. Hierbij speelt ook de visuele stijl een grote rol. 

De film doet absoluut niet onder voor een grote Hollywood-productie en het hoge budget weet in dit geval de film extra gewichtigheid mee te geven, die het verhaal ook echt wel verdiende. De belichting, het camera-werk en verdere aankleding weet de film een goede stijl mee te geven, die ook goed bij weet te dragen aan het authentieke gevoel van de film.

Het acteer-werk mag bij een film als deze natuurlijk ook zeker niet onbenoemd blijven, aangezien het een enorm grote en belangrijke rol speelt in een film als deze, waar de woorden ertoe doen. Gelukkig zit het met het acteerwerk dan ook echt wel goed in deze film en lijken de acteurs ook nog eens knap op de echte personen die ze spelen.

Knap- en effectief gemaakte film

Een film die niet alleen respectvol, maar ook nog eens zeer knap en effectief een weergave van de geschiedenis weet te zijn. Dat de film niet enorm meeslepend is qua drama houdt verder niet in dat het verhaal niet goed weet te raken en ook nog zeer interessant om te volgen weet te blijven.

8/10


Bekijk trailer