Filmrecensie: 65 (2023) Geregisseerd door Scott Beck & Bryan Woods


De film is erg simplistisch en rechtlijnig, maar we hoeven natuurlijk ook niet te doen alsof een film hierdoor niet vermakelijk zou kunnen zijn. En vermaak bieden doet "65" ook echt wel. Niet op een hele meeslepende manier, maar toch is de kans klein dat je achteraf spijt zou hebben van het zien van deze film.

Kort genoeg om echte problemen te voorkomen

Het is een film die het zichzelf ook absoluut niet gemakkelijk maakt. Slechts een handjevol personages en met een concept waardoor het zich ook nog eens voor het grootste gedeelte op dezelfde locaties afspeelt. Zie dan maar eens constant creatief en origineel genoeg te blijven. 

Iets wat de film dan ook slechts mondjesmaat lukt. Het begint al vrij snel in herhaling te vallen, wat echter ook een reden is waarom die film slechts rond de 90 minuten kort is. Kort genoeg om te voorkomen dat de film zich ook voort zou beginnen te slepen en saai begint te worden met zijn herhaling van zetten.

Genoeg creatief vermaak

Het blijft echter ook een concept hebben waarmee het tegelijkertijd nog altijd creatief genoeg kan zijn. Een mix van science-fiction elementen en dinosaurussen. Genoeg mogelijkheden om daarmee lekker over de top te gaan natuurlijk, om de kijker een aantal spectaculaire scènes te kunnen geven.

Iets waar de film ook niet heel erg in teleurstelt. Tijdens het kijken is het dan ook wat lastig om je niet vermaakt te voelen. Het weet het tempo ook goed hoog te houden en een goede mix te bieden van praktische special effects en computer effecten. De film weet er dan ook heel aardig uit te zien en een goede geloofwaardige wereld en sfeer voor zichzelf neer te zetten.

Uiteraard weinig geloofwaardig

Verder is er natuurlijk weinig geloofwaardigs aan het concept zelf. Het is echter wel vrij slim hoe de film toekomst elementen met elementen uit het verre verleden met elkaar weet te vermengen. Het maakt de film in ieder geval redelijk origineel binnen het genre, al voelt veel tegelijkertijd ook al aardig bekend.

Wanneer je een belachelijk concept hebt kun je ook maar beter een goede acteur hebben die dit concept toch nog goed weet te verkopen en een zekere geloofwaardigheid en gewichtigheid aan het verhaal weet mee te geven. Wat dat betreft heeft deze film het echt wel getroffen met Adam Driver. Hij is zeer overtuigend in zijn rol en het is goed om te zien hoe serieus hij de film weet te benadering. Het geeft de film echt wel de overtuigendheid die het af en toe nodig had en het helpt de film ook echt wel aan een aantal goede spannende momenten, al blijft het allemaal niets wat je ook echt naar het puntje van je stoel zal brengen.

Wel erg simplistisch

Uiteindelijk moet je toch ook wel stellen dat de film als geheel wel wat te simplistisch blijft. Het is enorm rechtlijnig en het verhaal kent dan ook weinig goede ontwikkelingen of welkome afleidingen. 

Met name een direct gevolg van het feit dat de film ervoor kiest om wel heel weinig personages te hebben. Personages die echter wel goed genoeg uitgediept worden om ook daadwerkelijk met ze mee te kunnen leven en om het ook leuk en interessant genoeg te vinden om ze te volgen. Ook de personages kunnen echter niet voorkomen dat de film wel erg standaard- en daardoor ook voorspelbaar blijft verlopen. Echte verrassingen hoef je in "65" dan ook echt niet te verwachten, tenzij je nog helemaal niets van het verhaal zou weten en nog geen enkele trailer hebt gezien.

Goed genoeg als vermaak

Als science-fiction vermaak weet "65" echt wel een voldoende te scoren, met zijn goed uitziende actie en prima vermaak. Het gebrek aan echte variatie en zijn rechtlijnige concept maken de film echter wel net even iets te simplistisch om het ook de kans te geven om een grote indruk op je achter te laten.

6/10


Bekijk trailer