Filmrecensie: Marlowe (2022) Geregisseerd door Neil Jordan


Ergens weet de film er echt wel goed in te slagen om een prima genrefilm te zijn, waarbij het helaas jammer is dat het voor een verhaal is gegaan die lang niet altijd interessant weet te zijn.

Weet het genre niet goed nieuw leven in te blazen

Film-noirs over een detective, die zich in de jaren '30/ '40 afspeelt zijn vaak echt wel heerlijk om te kijken en het is ook wel wat jammer dat dit soort films niet meer zo vaak worden gemaakt tegenwoordig.

Ik denk echter niet dat "Marlowe" een film gaat zijn die dit genre nieuw leven in gaat blazen en het opnieuw populair zal weten te maken onder het publiek. Het weet echt wel veel van de goede elementen uit het genre te vangen, maar weet dit tegelijk ook op een manier te doen dat de film er nooit goed in weet te slagen om echt spannend of lekker mysterieus te worden.

Te standaard

Probleem met het verhaal is dat het enorm standaard is. Niet alleen standaard in de zin van dat het de vaste stramienen volgt, maar ook meer omdat het zijn verhaal nooit 'groots' genoeg weet te maken. Het geeft ons geen reden waarom we ooit geinteresseerd zouden moeten zijn in deze vermissing en de missie van de detective. Er staat niets groots op het spel en de personages in het verhaal zijn allemaal vrij nietszeggend.

Als onderdeel van een grote en langere filmreeks zou deze film wellicht dan ook wat meer acceptabel zijn geweest, wanneer we al eerder goed geintroduceerd zouden zijn geweest aan het personage Marlowe en de wereld waarin hij leeft.

Weet nooit goed zijn eigen ding te worden

Het is ook een film die net even iets te graag een homage aan het genre en tijdperk probeert te zijn, in plaats van dat het goed zijn eigen ding weet te worden.

Het geeft de film iets geforceerds, met name met zijn dialogen. Het weet niet heel prettig te werken en is dan ook iets wat je voornamelijk alleen maar uit de film haalt. Het komt dan ook nooit lekker los met zijn verhaal, die vaak ook nog eens voornamelijk van toevalligheden aan elkaar hangt. Enorm geloofwaardig- en daardoor meeslepend weet "Marlowe" dan ook nooit te worden.

Uiteindelijk wel alsnog prima te kijken

Niet dat de film ook een ware verschrikking om te kijken is. Het valt zelfs uiteindelijk prima te kijken. Het is standaard en mede daardoor ook wat te oppervlakkig en simplistisch, maar er zijn ook wel degelijk dingen te noemen waardoor "Marlowe" een prima film om te kijken blijft. 

Zo weet het knap de juiste sfeer neer te zetten en ziet de film er ook werkelijk meer dan prima uit. Een grote waarom dit soort films nog maar weinig gemaakt worden zijn uiteraard de kosten. Het is niet heel goedkoop om makkelijk om overtuigend het Amerika van de jaren '30/ '40 neer te zetten, maar deze film weet daar heel aardig in te slagen.

Ook blijft het echt wel leuk om veel van de grote namen actief te zien. Ondanks dat het script- en met name de dialogen, ze niet heel veel goeds om mee te laten werken geven, weten veel van de acteurs er alsnog het beste van te maken. Zo zou ik het ook helemaal niet erg vinden om in de toekomst meer Marlowe films met Liam Neeson in de hoofdrol te zien.

Niet volledig geslaagd

De film is echt wel oké genoeg om te kunnen kijken, maar door weinig opwindend en meeslepend te zijn met het verhaal en de personages blijft het toch ook nog altijd iets teleurstellends houden waardoor "Marlowe" ook zeker niet als een volledig geslaagde poging kan worden gezien.

6/10


Bekijk trailer