Filmrecensie: To Leslie (2022) Geregisseerd door Michael Morris


Zonder echt een onuitwisbare indruk achter te laten weet "To Leslie" er toch in te slagen om een goed en boeiend verhaal neer te zetten, die het het kijken meer dan waard maakt.

Herkenbare thema's voor iedereen

Een film zonder verdere poespas, die over de strubbelingen van het alledaagse leven gaat, zij het niet dat de hoofdpersoon een ietwat ongebruikelijk situatie had meegemaakt waarin ze de lotterij had gewonnen, maar dit geld even snel weer kwijt was geraakt.

In de kern blijft het echter gaan over veel dingen waarin mensen in het leven tegenaan zullen lopen, in één of andere vorm. Teleurstelling, eenzaamheid, spijt, vervlogen dromen. Allemaal thema's waar iedereen wel iets herkenbaars uit zou kunnen halen, wat dit soort films vaak ook enorm effectief om te kijken weet te maken.

Verfrissende benadering

Toch kan ik niet eens zeggen dat "To Leslie" ook enorm meeslepend of sterk weet te zijn wat zijn emoties betreft. Maar wellicht is dat ook juist een kracht van de film. Het vraagt je namelijk niet om medelijden te hebben met de hoofdpersoon, maar het neemt je meer mee in haar hoofd, wat ergens toch wel een vrij verfissende benadering is.

Zo is het ook verfrissend dat de film niet laat zien wat ze verkeerd heeft gedaan in haar leven, maar veel meer oog heeft voor de gevolgen die haar keuzes en acties op haar huidige leven hebben en hoe ze zichzelft probeert te hervinden en dingen recht probeert te zetten. Het maakt de film vanuit een emotioneel en dramatisch oogpunt gezien niet de meest sterke film die je zal gaan zijn, maar dit maakt het absoluut niet minder interessant om te volgen allemaal.

Geslaagde reis

In al zijn simpelheid en met zijn drang naar realisme is het wat waar dat de film af en toe wat in herhaling valt en je kunt je af en toe afvragen of er wel genoeg in het verhaal aanwezig was voor een 2 uur durende film 

Toch voelt het nooit alsof je ook naar 'niets' zit te kijken. Dit iemand er wel degelijk vrij constant vooruitgang in het verhaal- en het persoonlijke verhaal van zijn hoofdpersoon zit. Een fascinerende reis, waarbij het startpunt en eindpunt van de hoofdpersoon wel degelijk vrij ver uit elkaar liggen, wat de film uiteindelijk ook vrij bevredigend om te kijken maakt.

Vertrouwd terecht op zijn personages en acteurs

Een film als deze vertrouwd uiteraard niet alleen sterk op zijn script en regie, maar ook sterk op het acteerwerk. Gelukkig zit dat alles met deze film echt wel snor. Andrea Riseborough geeft een hele sterke acteerprestatie weg, waarbij het niet eens nodig is om haar personage ook sympathiek te gaan vinden om haar toch goed om te volgen te maken.

De film zit verder ook vol met prima, realistische personages, die de film tegelijk ook wat spreekwoordelijke kleur en variatie mee weten te geven.

Goed uitgevoerd

Een realistisch, maar tegelijk ook geen zwaarmoedige film, die goed weet te boeien dankzij zijn goede benadering en uiteraard ook meer dan prima uitvoering.

8/10


Bekijk trailer