Filmrecensie: Pearl (2022) Geregisseerd door Ti West


Een genrefilm die heerlijke ouderwets aandoet, terwijl het tegelijktijd er ook in weet te slagen om zijn geheel eigen ding te zijn en om origineel over te komen. Je zou toch werkelijk willen dat er meer genre-regisseurs zouden zijn die zo origineel weten om te springen met het horrorgenre als Ti West.

Minder verrassend, maar daardoor niet minder effectief

Met "X" wisten Mia Goth en Ti West eerderlijk al een vrij unieke en creatieve horrorfilm neer te zetten die veel mensen wist te verrassen. Toegegeven dat de prequel "Pearl" net even iets minder te bieden heeft qua verrassingen, maar het is gelukkig dan ook geen wedstrijd.

Het maakt de film dan ook absoluut niet minder effectief om te kijken. Het weet zijn geheel eigen draai te vinden, die dingen met name interessant weet te houden. Hierbij moet wel gezegd worden dat de film absoluut beter werkt wanneer je ook eerder de film "X" al gezien hebt. Het personages van Pearl werkt hierdoor toch net even iets intrigerender dan wanneer je haar voor het eerst in deze film zou zien.

Geen typische horrorfilm

Ondanks zijn zeer typische opbouw en sfeer kan dit toch geen typische horrorfilm genoemd worden. Het is absoluut een meer psychologische film, die in meerdere opzichten dan ook meer tegen een drama aanhangt.

Ik weet niet of je ook per se zou kunnen zeggen dat de film sympathie opwekt voor zijn hoofdpersoon, maar het weet in ieder geval wel een interessant kijkje te bieden in het hoofd van iemand die steeds meer ontspoort. Is het subtiel? Nee, daar is het het type film niet voor. Maar de manier waarop het gedaan is weet alsnog redelijk geloofwaardig te werken, binnen de context van de film. Het weet hierdoor ook effectief te zijn, wat ook absoluut te denken is aan het acteerwerk van Mia Goth, voor wie de rol werkelijk op het lijf geschreven lijkt.

Weet goed de juiste stijl te vangen

Dat de film niet zozeer een typische horrorfilm is houdt verder absoluut niet in dat het wel hefig geïnspireerd is op de genrefilms van weleer. Dit blijkt wel op de manier waarop het gefilmd is en ook verteld. In zekere opzichten doet het meer (bewust) aan als een goedkope en belachelijke B-film, zonder dat het dingen ook daadwerkelijk belachelijk maakt of een parodie van het genre wil worden.

Het is echt wel knap hoe goed de film de sfeer van een ouderwetse genrefilm weet te vangen. Het type film waarvan je weet dat het niet per se altijd goed is, maar die wel enorm vermakelijk weet te zijn en je geeft wat je van een genrefilm zou verwachten. Effectief dus, waardoor liefhebbers van het horrorgerne deze film ook absoluut goed zullen waarderen. Ja, meer dan voor 'reguliere' kijkers het geval zal zijn, zonder hiermee overigens te willen zeggen dat het niet goed om te kijken zou zijn voor de meer reguliere kijker.

Minder geslaagde elementen deren de film niet te veel

Doordat de film niet heel verrassend is qua verloop zou ik het ook absoluut niet de meest spannende genrefilm willen noemen. De sfeer is goed en knap gedaan, maar toch mist het ook wel een bepaalde beklemmendheid die het verhaal nodig had om de film extra sterk als genrefilm te kunnen laten werken.

Dingen die de film gek genoeg niet eens enorm schaden, aangezien het nog altijd een meer dan prima en ook prettige genrefilm om te kijken blijft. Het laat wel zien hoe goed en sterk het als geheel in elkaar zit, wanneer zelfs een aantal minder geslaagde elementen en ideeën de film niet enorm omlaag kunnen halen qua niveau en kwaliteit.

Lekkere genrefilm

Vooral een enorm lekkere ouderwetse genrefilm, die alsnog goed weet om origineel te zijn, zonder enorm te verrassen. Vooral voor de liefhebbers van "X" en van het horrorgenre in het algemeen, is "Pearl" een absolute aanrader.

8/10


Bekijk trailer