Filmrecensie: Master (2022) Geregisseerd door Mariama Diallo


Een film die echt wel interessant is qua ideeën, maar niet goed weet hoe het zijn ideeën ook interessant kan laten werken.

Origineel, maar niet goed als film

Het jammere is dat er echt wel genoeg te bewonderen valt aan de film. Zo weet het behoorlijk origineel te zijn, zowel met zijn concept als benadering.

Het concept draait echter om een verhaal die meer geschikt lijkt te zijn voor een boek. Een vorm waarbij alles aan de fantasie van eigen kijker wordt overgelaten en waarbij het net even iets beter en gemakkelijker is om spanning en mysterie effectief op te kunnen bouwen. Iets wat deze film nu alleen in het begin redelijk aardig lukt, maar daarna snel in een neerwaartse spiraal raakt zodra de film meerdere dingen in één probeert te zijn.

Meerdere genres

Het is wat lastig om deze film in één genre te kunnen plaatsen. Altijd het teken van een originele film, maar in dit geval geeft het de film ook iets onsamenhangends en onplezierigs om te kijken.

Het is namelijk niet een film die het ene moment een thriller is en het volgende meer een horror. Nee, het is een film die in het begin meer een soort van mysterie-thriller is, daarna een horrorfilm, om vervolgens als een drama te eindigen. Deze overgangen zijn echt wel knap gedaan en gaan vrij naadloos in elkaar over, maar samen weten ze geen hele sterke of interessante film te vormen. De verschillende elementen uit het verhaal weten elkaar niet goed genoeg te versterken, zonder dat het overigens elkaar in de weg zit. Daar is de film te fragmentarisch voor opgebouwd.

Mysterie maakt de film niet interessant genoeg

Het is ook altijd prima wanneer de film een meer mysterieuze benadering kiest voor zijn verhaal, maar je moet de kijker dan af en toe wel genoeg blijven geven waardoor deze geïnteresseerd blijft. Een hint hier en daar over wat er aan de hand zou kunnen zijn, of welke richting de film op zou kunnen gaan.

In dit geval voelt het echter meer alsof de film ieder kwartier een andere richting kiest, die ook niet per se goed te voorspellen valt. Ondanks dat de film wel regelmatig verrast, is het toch voornamelijk met dingen die niet bijster interessant zijn. Het is na verloop van tijd dan ook wat lastig om echt je aandacht volledig bij de film te kunnen houden.

Geen goede spanning

Een duidelijk reden hiervoor is dat het simpelweg ook niet enorm meeslepend is. Dit komt dus doordat het niet interessant genoeg weet te zijn, maar ook doordat het geen goede spanning heeft. Het voelt nooit alsof wat er gaande is echt een gevaar vormt voor één of meerdere van de personages. 

Het is uiteindelijk dus geen bijster goed vertelde film, die verder wel knap geschreven en ook goed gefilmd blijft. Zo ziet de film er prima uit, al is de duistere sfeer ook niet heel bevorderlijk voor de meeslependheid van de film.

Interessnt, maar niet effectief

Een interessante poging, maar dan wel één die niet succesvol genoeg weet te werken. Ondanks dat het idee achter de film interessant is, is de film dat zelf niet, door de matige behandeling van zijn mysterie en spanning.

5/10


Bekijk trailer