Filmrecensie: Infinity Pool (2023) Geregisseerd door Brandon Cronenberg


Het is lastig om iets over een film als deze te zeggen, omdat het meer een ervaring is. Iets wat je dan ook echt zelf zou moeten beleven en die voor iedereen anders op zijn of haar zintuigen zal gaan werken. Logischerwijs zal ook iedereen wat anders uit deze film kunnen gaan halen, wanneer je je er eenmaal aan overgeeft.

Waard om aan over te geven

En deze film is het zeker waard om je aan over te geven. Het is een unieke ervaring, die uiteindelijk een richting opgaat die je nog het meest aan een nachtmerrie of koortsdroom zal doen denken.

En net als in een nachtmerrie of vage droom vaak het geval is, zal niet alles altijd even logisch op je over gaan komen. Toch geeft het constant genoeg om je aan vast te kunnen blijven houden en om de puntjes met elkaar te verbinden, al zullen de uiteindelijk conclusies die getrokken kunnen worden uit het verhaal dus voor een ieder anders kunnen zijn. En dat is werkelijk oké. Er is niet één antwoord en de film pretendeert zeker ook niet alle antwoorden te hebben, al lijkt het met zijn thema's wel een bepaalde kant op te sturen.

Aan zijn oppervlakte altijd makkelijk om te volgen

En kant die zich tegen een bepaalde sociale klasse lijkt te willen opstellen. Het doet dit door satire te gebruiken en dingen overdreven neer te zetten, wat vaak een goede en effectieve methode is om een punt mee te maken.

Het blijft hierbij knap hoe de film altijd prima en fascinerend om te kijken blijft, zelfs wanneer je niet meegezogen zou worden door de achterliggende thema's. Dit komt door de unieke benadering van de film, die ook behoorlijk origineel te noemen is. De benadering zorgt ervoor dat je je steeds af zal vragen wat er verder nog zal gaan gebeuren, ook omdat het een film is waarin werkelijk alles mogelijk lijkt.

Weet pyschologisch knap te werken

Met een vader als David Cronenberg heeft Brandon Cronenberg natuurlijk ook een goede leermeester gehad wanneer het op body horror aankomt, wat deze film ook absoluut te bieden heeft. 

Waar body horror echter voornamelijk omdraait, naast dus zijn groteske momenten, zijn de pyschologische aspecten. Het namelijk niet alleen genoeg om gruwelheden te kunnen zien, je zal het ook daadwerkelijk moeten kunnen 'voelen' om het geloofwaardig te maken. Dit kan niet wanneer het niet goed en effectief binnenkomt in je hoofd. Iets waar de ongemakkelijke opbouw en sfeer van deze film gelukkig echt wel voor weet te zorgen.

Goed neergezette sfeer en prima benadering van zijn acteurs

De sfeer van de film wordt ook uitermate goed neergezet door zijn geweldige camerawerk en montage. Dat de film vaak goed en fascinerend is om te kijken heeft het absoluut te danken aan zijn beelden, waardoor woorden vaak ook overbodig zijn.

Woorden die overigens wel goed worden behandeld door de acteurs. Het acteerwerk is werkelijk van een hoog niveau, waarbij met name Mia Goth en Alexander Skarsgård opvallen.

Geweldige ervaring

Een geweldige ervaring om je helemaal aan over te kunnen geven. Vaak vreemd, maar mede juist daardoor ook enorm fascinerend. Heerlijk origineel, met een benadering die er ook voor weet te zorgen dat alles goed en interessant genoeg weet te werken, ook wanneer je geen goed idee hebt wat er exact gaande is.

8/10


Bekijk trailer