Filmrecensie: Night Train (2023) Geregisseerd door Shane Stanley


Deze film valt toch wel wat raar te plaatsen. Het heeft namelijk de stijl en het tempo van een typische actiefilm, alleen zonder dat het ook daadwerkelijk actie heeft te bieden, met een verhaal dat zelfs nog minder te bieden heeft.

Rommelig

Meest wonderlijke is nog dat ik kan zien wat deze film probeerde te doen. Het probeerde, lang niet altijd subtiel, om de vouwelijk "Heat" te zijn, met vergelijkebare personages en een dito concept. Het grote probleem is alleen wel dat het acteerwerk lang niet van hetzelfde niveau is als Michael Mann's "Heat", maar het schrijfwerk al helemaal niet.

Het is zelfs een vrij rommelige film om te kijken, doordat het verschillende verhaallijnen probeert te volgen die echter nooit sterk verbonden zijn en al helemaal niet interessant.

Zwakke personages

De film weet zijn personages nooit goed neer te zetten. Het is zelfs vrij vervelend hoe niemand in deze film echt volledig goed of slecht is. Dit is uiteraard niet iets ongebruikelijks voor een genrefilm als deze, maar in dit geval maakt het dingen enorm eentonig. Het maakt namelijk niet uit wie je volgt in deze film. Iedereen is behoorlijk vervelend en ongeloofwaardig op zijn en haar eigen manier.

Er is niemand om voor te 'juichen', niemand om echt te haten. Alleen een stel mensen die nooit de meest logische beslissingen nemen, wat ze vaak ook nog eens vrij vervelend om te volgen maakt. Dit geldt niet alleen voor de twee hoofdpersonen van de film, maar letterlijk ieder personage. Het helpt ook zeker niet dat de film je nooit genoeg achtergronden of diepgang weet te geven, zoals qua verhaal als wat zijn personages betreft.

Realistische benadering zonder goed realisme

De film probeert voor realisme te gaan, wat de beslissingen die het met zijn verhaal en personages neemt des te meer vreemd maakt. 

Werkelijk niets aan de film voelt alsof dit in werkelijkheid zou kunnen gebeuren en geen van de personages komt over als iemand die je ooit in het echte leven tegen zou kunnen gaan komen. Door het rommelige schrijfwerk en de onlogische contructie lukt het de film ook nooit om dingen goed te laten werken en als geheel.

Gebrek aan vermaak en variatie

Het is lastig om te zeggen of goede actie deze film beter gemaakt zou hebben om te kijken, maar het zou op zijn minst dingen een beetje kunnen hebben opgeleukt. 

Het zou de film iets meer variatie gegeven hebben en het is eigenlijk ook vrij wonderlijk dat het niet meer actie heeft. De kansen lagen er echt wel voor en het had duidelijk ook de middelen voor handen. Het lijkt er echter heel bewust voor te kiezen om een meer serieuze film te zijn, wat natuurljk prima is, ware het niet dat het wel heel matig is uitgevoerd allemaal en dus ook te weinig anders in de plaats biedt voor zijn actie. Qua vermaak is er simpelweg niets aanwezig in de film wat het ook maar enigzins de moeite waard maakt.

Niet de moeite waard

Niet spannend, niet leuk, niet meeslepend. Het is zeker niet het meest verschrikkelijk wat je zou kunnen zien, maar is er ook een goede reden waarom je deze film wel ooit zou moeten kijken?Ik kan het in ieder geval niet bedenken.

4/10


Bekijk trailer