Filmrecensie: A Tale of Two Christmases (2022) Geregisseerd door Jason Bourque


Een film met een vrij origineel concept, die er echter niet in weet te slagen om zijn verhaal ook te laten werken. Door een aantal rare keuzes schiet het uiteindelijk zelfs daarmate tekort dat zelfs zijn vermaak deze film niet meer volledig kan redden.

Een gemiste kans

Niet dat het concept briljant was, maar het gaf de film in ieder geval wel meer dan voldoende kansen om tot iets origineels te komen. Uiteindelijk zou ik echter juist willen zeggen dat het concept iets is wat tegen de film werkt.

Of dus beter gezegd: de film zorgt er zelf voor dat het concept tegen de film begint te werken. Erg jammer en het weet het er zelfs voor te zorgen dat ik wil dat deze film juist wat meer rechtlijnig en simplistisch was geweest, waardoor het in ieder geval nog gered had kunnen worden door zijn lieve en positieve sfeer.

Twee verschillende verhalen

Door het concept volgt de film uiteindelijk twee verhaallijnen die om dezelfde hoofdpersoon draaien, alleen dan op veschillende locaties met ook grotendeels verschillende personages. Klinkt verwarrend? Dat is niet zozeer het probleem. 

Het is een 'wat als' verhaal, waarin twee verschillende verhalen zich ontvouwen. Eén die laat zien die wat er zou gebeuren wanneer de hoofdpersoon haar vlucht terug naar huis mist en één die laat zien wat er wel zou gebeuren wanneer ze terug naar haar ouderlijke huis keer voor de kerstdagen. In beide verhalen speelt uiteraard een romance, met twee totaal verschillende personen, een rol. Best een aardige en ook leuke vondst, maar ook wanneer je er al iets beter over na denkt wordt al wel duidelijk dat hier ook tal van problemen mee zijn.

Niet logisch

Zoals gezegd speelt in beide verhaallijnen een liefdesverhaal een grote rol. Dit voelt toch wat verkeerd, omdat je simpelweg al weet dat de hoofdpersoon uiteindelijk niet voor beide personen zal gaan kiezen. 

Dit zorgt er ook voor dat de film voor het grootste gedeelte de romances wat onevenwichtig behandeld. Het is vrij snel duidelijk dat de ene persoon meer geschikt is dan de andere voor onze hoofdpersoon, waarna de film echter de totaal onlogische keuze maakt om onze hoofdpersoon alsnog voor de minder geschikte 'kandidaat' te laten kiezen. Misschien dat andere mensen dit anders zien, maar ik had er absoluut moeite mee dat de hoofdpersoon uiteindelijk voor deze persoon koos, terwijl het de eerste helft van de film alleen maar bezig was om te laten zien hoe ongelooflijk verschillend beide personen waren en dus ook echt niet goed geschikt voor elkaar leken.

Geforceerd lief en vrolijk

Ik kan ook niet ontkennen dat er toch wel lichtelijk een laagje glazuur van mijn tanden was gepsrongen tijdens het kijken van deze film. Het wil wel erg graag lief en leuk zijn, wat ook inhoudt dat zijn personages constant enorm vrolijk. Voor emoties en drama is dan ook weinig ruimte, maar het is ook niet echt iets wat goed genoeg aan de komedie van de film weet bij te dragen. Daar blijft het veel te simplistisch voor en hebben de acteurs ook duidelijk niet het juiste talent voor.

Werkt niet goed genoeg

Het blijft ergens echt nog wel een vermakelijke film om te kijken, maar de manier waarop het zijn concept benaderd zorgt ervoor dat de film uiteindelijk te veel problemen in zich heeft om ook daadwerkelijk als goed te kunnen werken.

5/10


Bekijk trailer