Filmrecensie: The 12 Days of Christmas Eve (2022) Geregisseerd door Dustin Rikert

 


We hebben natuurlijk echt niet iedere 5 jaar een nieuwe versie van het Scrooge/A Christmas Carol-verhaal nodig. Het is daarom veel beter om met originele variaties te komen, die het lukt om dezelfde kerstsfeer te vangen. Iets wat "The 12 Days of Christmas Eve" ook probeert, al weet het hier uiteindelijk maar mondjesmaat in te slagen.

Aardig idee, maar matige uitvoering

Wat krijg je wanneer je "A Christmas Carol" en "Groundhog Day" met elkaar zou mixen? Mocht je ooit deze vraag aan jezelf hebben gesteld, dan is "The 12 Days of Christmas Eve" het antwoord waar je naar opzoek was. 

Op zich niet eens een bijster origineel concept dus, maar het klinkt alsnog als iets wat heel aardig en vooral ook vermakelijk kan werken. De film is echter meer bezig om een positieve kerstboodschap te verspreiden, zonder dat het hierbij ook goed oog heeft voor het verhaal en zijn personages. Door zijn concept weet het zelfs een vrij vervelende film om te kijken af en toe, doordat het zich logischerwijs blijft herhalen. Ondanks dat de film nauwelijks langer dan 80 minuten kort is, voelt het alsnog of het een minuut of 20 te lang is uiteindelijk.

Scrooge voor enkele minuten

Het probleem met de film wordt al vrij snel in het begin duidelijk. Het was echt nog wel vrij leuk en interessant toen Kelsey Grammer de norse Scrooge-achtige baas speelde, maar dit is letterlijk binnen 10 minuten voorbij. 

Het is enorm onwaarschijnlijk hoe deze ogenschijnlijk harde en onvermurwbare persoon direct smelt en goed wil doen zodra hij met zijn eigen sterfelijkheid wordt geconfronteerd. Het verloopt totaal niet subtiel of organisch. De hoofdperoson gaat niet door interessante ontwikkelingen door, doordat hij simpelweg maar gewoon veranderd, alsof het hem ook geen enkele moeite kost. De film schiet hiermee zijn doel enorm voorbij en het is de hoofdreden waarom de film ook zeer zeker niet meeslepend om te kijken is.

Voorspelbaar, zonder goed vermaak

Door hoe het is opgebouwd verloopt het vrij voorspelbaar allemaal en de film doet te weinig om ook echt variatie aan te brengen. Er zal dan ook bar weinig als een verrassing komen deze film, zelfs wanneer je totaal niet bekend zou met het "A Christmas Carol" verhaal.

Dit had allemaal niet zo'n probleem hoeven te zijn verder, wanneer het er iets meer geslaagd in zou zijn om ook goed vermaak te bieden. Geen van de personages naast die van Kelsey Grammer lijkt echter ooit goed van de grond te komen en voegt lang niet genoeg toe aan het verhaal of zijn komedie. Het schrijfwerk is veel te simpel, wat "The 12 Days of Christmas Eve" geen hele prettige kijkervaring maakt.

Schiet tekort

Het idee achter de film blijft echt wel aaridg, maar de uitvoering schiet behoorlijk tekort. Nooit heel leuk, zeker niet meeslepend en ook absoluut niet verrassend genoeg als film.

5/10