Recensie: Save Our Squad (2022)

 


Kan een docuserie toch goed om te kijken zijn zonder dat zijn concept ook goed werkt? Wanneer je "Save Our Squad" kijkt moet het antwoord daarop 'ja' zijn.

Waar de serie goed in weet te slagen is dat het tot de verbeelding spreekt. Iedereen die wel eens tegen een bal heeft lopen trappen in zijn jeugd heeft stiekem, of iets minder stiekem, gedroomd van een carrière als profvoetballer. Een droom die ook duidelijk zeer leeft bij veel van de jonge voetballers in "Save Our Squad". Dat realistisch gezien zeer hoogstwaarschijnlijk geen van hen ooit het hoogste niveau zal gaan halen doet er niet eens zo gek veel toe. Het is een serie over groei, toewijding, dromen en gewoon pure liefde voor het spelletje, die alle personen in deze serie ook uit weten te stralen.

Waar de serie echter meer de mist in weet te gaan is dat het het team zeer bewust probeert neer te zetten als de underdog en een groep voor wie degradatie onvermijdelijk lijkt, nadat het al tijden niet meer heeft weten te winnen. Wanneer je echter op blijft letten wordt ook gewoon duidelijk gemaakt dat het hier om een team gaat die voor het eerst actief is op het hoogste niveau in hun klasse en die slechts alleen nog maar de eerste 3 wedstrijden van het seizoen verloren heeft, net als overigens een aantal andere teams in hun competitie.

Met andere woorden: ondanks dat de serie je graag anders wil doen laten geloven is er helemaal nog geen man overboord. Dat er aan het niveau gewend moet worden is logisch en dat het zelfvertrouwen van de jonge spelers een deukje heeft opgelopen is dat ook.

Uiteindelijk is dat ook het enige wat nodig blijkt om het tij te keren. De aanwezig van David Beckham alleen al is genoeg om het zelfvertrouwen naar een hoger plan te krijgen, zonder dat hij daar verder ook gek veel voor hoeft te doen.

Tijdens het kijken van deze docuserie wordt dan ook vrij goed en snel duidelijk waarom Beckham nooit actief is geweest als trainer na zijn voetbalcarrière. Door zijn zelfvertrouwen weet hij als een vrij charismatische persoon over te komen, maar het is geen persoon bij wie je moet zijn voor tactische adviezen of iemand die goede trainingen weet op te zetten. Hij is eigenlijk dan ook alleen aanwezig om het zelfvertrouwen van de ploeg op te krikken en om de spelers en trainers te blijven motiveren en inspireren. Het geheim van het op de rails krijgen van de ploeg is uiteindelijk dan ook om de trainers op het juiste pad te brengen, die uiteindelijk dan ook vele malen belangrijker zijn voor de ommekeer die na wordt gestreefd.

Heel veel verder dan 'ik heb ook wel eens wissel gestaan' of 'ik heb ook wel eens een penalty gemist' weet Beckham vaak dan ook niet te komen wanneer het om geven van adviezen en het bieden van inspiratie aan de jonge voetballers gaat. Vaak heeft hij ook niet een direct antwoord op de vragen of opmerkingen van de spelers en lacht een hoop dingen simpelweg ook maar weg.

Je kunt je dan ook afvragen of David Beckham wel de juiste persoon was voor deze docuserie, ook vooral omdat hij op een aantal belangrijke momenten voor het team niet eens aanwezig is, omdat hij 'andere verplichtingen' heeft. Het zou waarschijnlijk dan ook leuker en interessanter zijn geweest als een bekende oud-voetballer echt een team op sleeptouw genomen zou hebben, door zich ook bij de trainersstaf te voegen.

Toch weet David Beckham ook echt nog wel sympathiek en betrokken over te komen. Het is wel duidelijk dat zijn hart bij het spelletje ligt en het helpt ook absoluut dat hij een beetje dezelfde achtergrond heeft als veel van de jongens in deze serie. Hij stelt zich absoluut ook nog altijd betrokken en geïnteresseerd op en ik weet daarnaast ook wel vrij zeker dat het een plezierige ervaring voor hem geweest zal moeten zijn.

De serie is ook enorm goed en knap geschoten. Misschien wel iets te goed. Het ziet er enorm gelikt uit, waardoor veel van de momenten vaak niet enorm authentiek overkomen. Toch geeft het de serie ook duidelijk nog altijd veel kwaliteit mee en weet het het tempo hoog te houden en genoeg variatie te bieden. Hierbij helpt het uiteraard ook dat de serie slechts 4 afleveringen kort is.

Het is duidelijk een serie waar niet alleen veel moeite en zorg in was gestoken om alles te kloppen, maar ook een zeer behoorlijk budget. Iets wat goed helpt om de tijdsperiode geloofwaardig naar het scherm te brengen.

Veel van de jongens in de serie hebben een leuke en/of vrij unieke persoonlijkheid, wat het vaak ook leuk om te kijken maakt. Los van hun kwaliteiten als voetballers gaat de serie dan ook over de persoonlijkheid achter deze spelers, al gaat het nooit enorm de diepte in. Doordat de jongens nog erg jong zijn is duidelijk dat de serie vaak ook wat terughoudend is. Begrijpelijk en ook echt niet slecht, maar het houdt wel in dat veel van de ontwikkelingen vaak buiten het beeld plaats lijken te vinden. 

Ik zou het daarnaast ook absoluut niet erg gevonden hebben als de serie wat meer op de ouders en trainers zou focussen. Hun achtergronden waren vaak echt wel interessant, ook in verhouding tot de spelers. Het geeft de docuserie ook echt wel een zekere diepgang, die echter nooit goed genoeg door wordt gezet waardoor veel ontwikkelingen vaak wat stilvallen.

Om het maar bij voetbaltermen te houden worden er dan ook veel kansen gemist met deze serie. Toch is het absoluut niet vervelend om te kijken. Verre van zelfs. Voor iedereen die zijn jeugd, of nog altijd, regelmatig tegen een bal heeft getrapt in teamverband is veel herkenbaar en weet het in veel opzichten ook echt wel interessant en inspirerend te werken. In zekere mate ook absoluut voor mensen die net even iets minder met voetbal hebben.

Prachtig geschoten, met veel interessante en leuke persoonlijkheden voor de camera, waarbij het concept zelf echter niet heel sterk weet te werken. Toch wel degelijk de moeite van het kijken waard door hoe vermakelijk en tot de verbeelding sprekend het weet te zijn. Hoeveel hiervan ook daadwerkelijk te danken is aan David Beckham is zeer discutabel, al maakt zijn charisma nog altijd veel goed.

7/10