Recensie: The Offer (2022)

 


Eigenlijk heb ik weinig zin om nog iets na "The Offer" te kijken omdat de kans klein is dat het beter dan deze serie zal gaan zijn!

"The Godfather" is uiteraard één van de beste films ooit gemaakt, maar wie had gedacht dat een serie over het maken van deze film ook bijna net zo briljant zou uitpakken. Het is een serie die enorm knap veel kanten van het proces weet te belichten, terwijl het ook als een maffia-epos op zichzelf weet te werken.

Ondanks dat "The Godfather" een film is waar ik echt wel aardig iets van af weet had ik eigenlijk geen idee hoe de film tot stand was gekomen. Dingen die ook duidelijk verder gaan dan de standaard problemen op de set, of studio's die moeilijk zouden doen over het budget. Je krijgt zelfs enorm veel meer respect voor de volharding van mensen, die nodig was om deze film überhaupt goedgekeurd en gefilmd te krijgen, met de cast & crew die de film tot zo'n tijdloze klassieker heeft weten te maken.

Zuivere koffie was het vaak zeker niet, maar deze serie oordeelt daar verder niet al te veel over. Andere tijden, andere belangen en andere 'regels', zoals deze serie ook goed en duidelijk weet neer te zetten. Het is fascinerend om te zien hoe georganiseerde misdaad en film maken vaak hand in hand gaan, ondanks dat het uiteraard wel twee totaal verschillende werelden bljven. Tot clashes komt het dan ook regelmatig en de cultuurverschillen zijn overduidelijk. Het lijkt op het eerste gezicht dan ook niet als wat enorm geloofwaardig zal gaan werken, maar gelukkig is het ook niet een serie die hyperrealistisch probeert te zijn. Het blijft ergens dan ook wel afvragen natuurlijk hoeveel overdreven en geromantiseerd voor de serie is en welke dingen er ook echt daadwerkelijk zijn gebeurt. Zaken die verder niets afdoen aan de kwaliteit van de serie, aangezien het zowel goed als vermakelijk weet te werken vaak.

Door de benadering die het met zijn verhaal kiest weet het dingen goed gaande te houden. Door niet alleen maar droge stof te vertellen en dingen onnodig te dramatiseren vliegen alle afleveringen vaak werkelijk voorbij. Er is een karrevracht aan vermakelijke en sterke personages, al dan wel of niet (volledig) gebasseerd op echte personen, die de serie ook enorm veel variatie weten te beiden. Zoals gezegd worden zaken vaak vanuit verrassend veel perspectieven verteld, zonder dat het dingen ooit verwarrend of vervelend om te volgen maakt.

En dat is misschien wel de serie zijn grootste kracht. Dat het een goede focus weet te houden, ondanks dat er vaak vrij veel gaande is in het verhaal en er veel verschillende personages zijn die ieder ook een belangrijke taak vervullen in het verhaal. De personages zijn vrij uniek te noemen en ook echt wel persoonlijkheden, zullen we maar zeggen. Het geeft de serie naast vermaak en variatie ook enorm veel diepgang. Het laat tevens de complexiteit en kwetsbaarheid van het film maakproces zien, waarbij door allerlei hoepels gesprongen moet worden om iedereen tevreden te kunnen stellen en houden. Het hele politieke spel van de studio bazen, de eisen en bemoeienissen van echte gangsters en het creatieve proces van de film-makers zelf. Alles is werkelijk enorm sterk en fascinerend neergezet in de serie. Iedere scène is werkelijk ook een genot om te kijken, welk personage(s) ook maar de focus is op dat moment. Er is altijd enorm veel gaande in het verhaal, zonder dat ooit voelt alsof het te vol zou zijn of onnodig te veel uit zou wijden over bepaalde dingen die te weinig bijdragen aan het verhaal of de ontwikkeling van zijn personages.

Ja, het helpt ook absoluut wanneer je daadwerkelijk "The Godfather" al eens gezien zou hebben, voordat je aan deze serie begint. Bepaalde verwijzingen en dingen waar de serie op concentreerd zijn dan net iets logischer, maar het is bovenal ook vele malen leuker om te kijken op die manier. Zo is het werkelijk schitterend hoe deze serie iconische momenten uit "The Godfather" weet na te bootsen.

Uiteindelijk kan de serie dan ook min of meer in twee gedeeltes worden opgedeeld: de post-productie van de film en het daadwerkelijk filmen van de klassieker, zonder dat de serie verder ook van toon wijzigt. Het is bovenal één knap geheel. Toch verwarmde het mijn filmhart net even een stukje meer wanneer de serie bezig was met het recreëren van scène en locaties uit "The Godfather". Het was absoluut schitterend gedaan.

En dat terwijl de acteurs lang niet altijd enorm op de acteurs en film-makers die bij "The Godfather" betrokken waren lijken. Dit is aan de andere kant ergens ook wel prettig, omdat het de serie ook echt zijn eigen ding laat zijn.

Dit doet verder ook zeker allemaal niets af aan de prestaties van de acteurs. De serie is enorm sterk gecast, met een groot aantal goede acteurs die zeer geslaagde personages weten neer te zetten. Stuk voor stuk sterke en unieke personages, waar je vaak geen genoeg van kunt krijgen. Een aantal acteurs uitlichten zou ook geen recht doen aan de prestaties van alle betrokkenen.

Het is duidelijk een serie waar niet alleen veel moeite en zorg in was gestoken om alles te kloppen, maar ook een zeer behoorlijk budget. Iets wat goed helpt om de tijdsperiode geloofwaardig naar het scherm te brengen.

Het is een serie die op vrijwel alle vlakken uitmuntend weet te werken. De personages, het acteerwerk, het concept, de sfeer, het verhaal zelf. Het is allemaal sterk, fascinerend en tegelijk ook enorm vermakkelijk om te volgen. Een goede balans, die ook enorm recht weet te doen aan de klassieker "The Godfather" en de enorme moeite en inzet die er voor nodig was om de film naar het scherm te brengen.

9/10