Filmrecensie: Weird: The Al Yankovic Story (2022) Geregisseerd door Eric Appel


Dit is een film waar werkelijk vrij weinig op aan te merken valt, zonder dat het ook daadwerkelijk een geweldige film weet te worden. Daar blijft het absoluut in alle opzichten veel te simplistisch en oppervlakkig voor, maar wet dit gelukkig weer goed te maken met zijn vermaak.

Meer een parodie op een biografische film

Ten eerste: voor het geval je een autobiografische film over 'Weird Al' Yankovic zou verwachten kan ik je alvast vertellen dat dit absoluut niet het geval is.

Al vrij snel in de film wordt duidelijk dat het een behoorlijk loopje neemt met de waardheid en de film weet zelfs vaak vrij absurdistisch te worden met zijn gebeurtenissen en alle personages die in de film voorkomen. die ook duidelijk maken dat veel dingen totaal uit de duim gezogen zijn. In veel opzichten is het dan ook meer een parodie op een biografische film, wat op zichzelf enorm passend en ook vrij slim gedaan is, aangezien het goed aansluit bij het beroep en de stijl van de echte 'Weird Al' Yankovic. 

Het is dan ook niet iets waar veel van de liefhebbers van Yankovic over zullen gaan klagen, al blijft het ergens ook wel jammer om te zien hoe de film je eigenlijk totaal niets weet te leren over de ware achtergrond, groei en de hoogtepunten uit 'Weird Al' Yankovic zijn carrière.

Snapt wat het is om een goede parodie te moeten zijn

Ook het feit dat het je eigenlijk niets van het creatieve proces laat zien en dan simpelweg maar gewoon laat gebeuren is wat jammerlijk. Ik zou dan ook niet willen zeggen dat het een enorm inspirerende films, zoals dit soort genrefilms over succesvolle artiesten vaak wel weten te zijn.

Je moet echter ook gewoon concluderen dat dit allemaal iets was wat "Weird: The Al Yankovic Story" totaal niet probeerde na te jagen. Het is juist vaak bewust maar zo absurdistische en ook ongeloofwaardig mogelijk. Het is haast alsof de film af en toe wat de limieten opzoekt van waar het met dingen weg zou kunnen komen. Zo weet ik bijvoorbeeld niet of Madonna of de erven van Micheal Jackson heel blij met deze film zullen zijn. 

Maar ook dat past allemaal juist prima bij het werk van Weird Al' Yankovic. Grenzen van parodie worden wel vaker opgezocht en soms ook verlegd. Niet dat Yankovic zijn werk enorm omstreden is, net als dat deze film dat ook absoluut niet gaan zijn, maar het weet in ieder geval wel goed uit te beelden wat het is om een goede parodie te zijn. In sommige opzichten doet het ook erg aan films uit de laten jaren '80/vroege jaren '90 denken, toen het genre zijn hoogtij dagen beleefde.

Geen rommelpot

Doordat de film vaak vrij absurdistische is, is het vaak ook behoorlijk willekeurig. Er wordt van de hak op de tak gesprongen wat het verhaal betreft, maar toch weet de film knap een goede focus te houden. Een rommeltje wordt de film dan ook werkelijk nooit, wat een vrij knappe prestatie is wanneer je eraan terugdenkt wat er allemaal in deze film gebeurt.

Effectief met zijn komedie

Belangrijkste bij een film als deze bijft natuurlijk ook zijn komedie. En ja, daar zit het eigenlijk wel vrij snor mee. Het is wat kinderachtig vaak, maar daardoor vaak ook juist uitermate effectief en nooit beledigend.

Ja, ergens is de film vrij tam, maar ook dit is iets wat juist goed bij het werk van 'Weird Al' Yankovic past, wiens intenties het nooit zijn geweest om mensen. of hun werk te beledigen.

De stijl zorgt er ook absoluut voor dat de film meer dan prima te kijken valt voor mensen die totaal niet bekend zijn met Yankovic zijn werk. Dit is werkelijk van geen enkel belang om de film goed te kunnen volgen en leuk te vinden. Het is vermakelijk om te kijken voor iedereen, ook geholpen door zijn goede acteerprestates en vele cameo's. Daniel Radcliffe weet goed te overtuigen en laat zien dat komediegenre ook iets is wat hij behoorlijk onder de knie heeft. Het is goed om te zien hoe hij wel vaker voor vrij absurde rollen kiest en daarmee zijn grenzen blijf verleggen, zonder ooit ook teleur te stellen.

Een prima en leuke film

Simpelweg een prima en leuke film om te kijken wanneer je ook in de stemming zou zijn voor iets simpels en niet de verwachtingen zou hebben dat dit een enorm diepgaande of ook maar enigzins serieuze biografische film zou zijn.

7/10


Bekijk trailer