Filmrecensie: Goodnight Mommy (2022) Geregisseerd door Matt Sobel


Een film als deze staat of valt behoorlijk bij zijn concept. Er is namelijk weinig anders om op terug te kunnen vallen. In dit geval is het concept niet eens enorm slecht, maar mist het wel een bepaalde diepgang om dingen zowel meeslepend als spannend te kunnen maken.

Weinig effectief

Qua opzet is het een film die ergens tussen een gelikte Hollywood productie en een meer kleine gehouden en simplistisch productie inhangt. Het kiest dan ook niet echt een richting wat zijn stijl betreft, terwijl dit qua concept hoe dan ook wel een film was die meer schreeuwde om een kleine- en meer artistieke benadering. Iets wat deze film zeer zeker niet goed onder de knie heeft.

Ik heb het Oostenrijkse origineel  "Ich seh, Ich seh" nooit gezien, maar ik vermoed dat dit een film met een meer subtiele en effectieve benadering is geweest. Een film die beter op de psychologische aspecten weet in te gaan en spanning op een goede en meer subtiele manier weet op te bouwen. Allemaal dingen waardoor het concept doeltreffend zou werken, maar waar deze nieuwe film in ieder geval weinig effectief mee weet om te gaan.

Geen sterk mysterie

Het probleem met het verhaal is dat er zeker wel genoeg mysterie aanwezig is, maar verder vrijwel geen enkele spanning. Er is geen duidelijk gevaar, of iets enorm groots gaande. Het voelt allemaal vrij simplistisch en persoonlijk, wat werkelijk prima kan werken, wanneer het goed lukt om ook met de hoofden van de kijkers te rotzooien.

Ook mede door het perspectief waar vanuit het verhaal verteld wordt blijft het net even iets te oppervlakkig allemaal. Dingen weten zich nooit goed te ontwikkelen en het weet voornamelijk mysterie te creëren door je maar zo weinig mogelijk te vertellen. Het is niet zo dat dingen langzaamaan duidelijk ontrafelen en puzzelstukjes op hun plek vallen. Ook doordat de film slechts een handjevol personages heeft is hier te weinig ruimte en mogelijkheden voor.

Voelt te voorspelbaar

De film is niet eens enorm voorspelbaar, maar toch voel je de onvermijdelijke twist die er uiteindelijk aankomt al van mijlenver aankomen. Het komt waarschijnlijk door hoe dingen worden neergezet en het perspectief waar het uit verteld wordt waardoor je (onbewust) al snel doorhebt wat er niet zou kloppen.

En ja, voor een film als deze is zijn grote twist absoluut belangrijk. Het is hetgeen waar het als geheel naartoe bouwt en ook direct iets waardoor de film wel of niet goed zou werken. Waardoor het wel of niet een film gaat worden waar je nog jaren over zal praten met mensen, door hoe verrassend of enorm goed het in elkaar zou zitten. Niet nodig om te zeggen dat "Goodnight Mommy" echter niet zo'n film is.

Ziet er goed uit, al draagt dit weinig bij aan de sfeer

Positieve aan de film blijft dat het er wel vrij aardig uit weet te zien. ik ben allang blij dat het niet een donkere sfeer kiest omdat dat het makkelijkste om te doen is, maar dat je voor de verandering eens goed kunt zien wat er allemaal gaande is. 

Het houdt zeker in dat de film niet per se een enorm goede of sterke horror/thriller sfeer heeft, maar aan de andere kant kan ik ook niet met alle zekerheid zeggen dat de film ook echt een typische horror/thriller probeerde te zijn.

Jammere aan de film is wel dat het maar weinig effectief met zijn omgeving weet om te gaan om een goede sfeer neer te zetten. Je zou denken dat de 'middle-of-nowhere' setting goed zou bijdragen aan de mysterie of spanning, maar qua opzet en sfeer voelt de film gewoon aan als één die zich ook midden in een grote stad af had kunnen spelen.

Teleurstellende poging

Te weinige goede en sterk opgebouwde mysterie om dit een goede thriller te kunnen laten zijn. Van spanning is vrijwel geen sprake en qua verhaal blijft het allemaal wel erg simplistisch en oppervlakkig om te volgen. Voornamelijk dan ook een vrij teleurstellende poging binnen zijn genre.

5/10


Bekijk trailer