Filmrecensie: A Wesley Christmas (2022) Geregisseerd door Patricia Cuffie-Jones


De intenties van deze film zijn wel duidelijk, maar door een overdaad aan personages en een rommelige focus weet "A Wesley Christmas" nooit helemaal lekker los te komen. Het heeft het hart op de goede plaats, maar ik zou het zeker geen goede film willen noemen om mee in de kerststemming te komen.

Overdaad

Al vrij vroeg in de film wordt al wel duidelijk wat het probleem met de film is. Het blijft maar personages introduceren, met ieder hun eigen problemen, waardoor het als geheel behoorlijk snel rommelig om te volgen wordt.

Dit had allemaal alsnog vrij gemakkelijk vermeden kunnen worden als de film een iets duidelijkere rode draad had gehad. Het is echter te vaak alsof je naar te veel verschillende verhalen zit te kijken, die vaak ook niet enorm goed met elkaar verbonden voelen of ook op maar enig moment samenkomen. Doordat de film zo enorm vol zit worden sommige verhaallijnen na verloop van tijd maar simpelweg afgekapt. Het is wat raar hoe een verhaal die nog een behoorlijk grote rol in de eerste helft van de film leek te spelen in de tweede helft plotseling geen enkele rol meer speelt.

Geen geweldig vermaak

Het had ook zeker nog allemaal gered kunnen worden als de film simpelweg iets vermakelijker om te kijken was geweest. Niet dat het nu niet vermakelijk is, maar echt enorm gevuld met vermakelijke of grappige momenten is de film ook echt niet.

Ergens lijkt de film er ook meer mee bezig om de kerstboodschap en een echt kerstgevoel te verspreiden dan daadwerkelijk goed filmvermaak te bieden. Probleem hiermee is op zijn beurt ook weer dat de film dit niet alleen geforceerd wil doen, maar ook nog eens geen idee heeft hoe het dit gevoel zou moeten creƫren. Ook dit valt in zekere zin te wijten aan het feit dat de film te vol zit met personages en verhalen waardoor de film nauwelijks ruimte krijgt om dingen goed te laten werken.

Simpelweg een gebrek aan kwaliteit

Het gebrek aan kwaliteit doet echt wel afbreuk aan de geloofwaardigheid van de film. En dan bedoel ik echt niet alleen maar de geloofwaardigheid in het verhaal, maar ook hoe de film eruit ziet. Het is wat klungelig in elkaar gezet soms, zelfs voor een goedkoop en snel voor tv gemaakte film als deze.

Ook dit zorgt er allemaal voor dat het vrij lastig is om in de film te raken als kijker, al blijft het grootste probleem hierbij echt wel zijn verhaal en verschillende personages. Doordat de film zo vol zit en ook relatief weinig tijd heeft om zijn verhaal te vertellen, komt de film vaak niet veel verder dan het tot karikaturen degraderen van zijn personages, om ze zo maar een duidelijke unieke persoonlijkheid mee te kunnen geven. Echt leuk om de film te volgen maakt het dit echter niet.

Arme acteurs

De film is ook niet gevuld met de meest getalenteerde acteurs, maar wat ik in ieder geval wel kan zeggen is dat veel van hen alsnog het juiste charisma hebben om zich fatsoenlijk een weg door deze film te kunnen banen.

Ergens vind ik het ook nog wel jammer voor de acteurs dat deze film niet bijster goed heeft uitepakt. Het moet namelijk wel vrij leuk geweest zijn om in deze film te hebben kunnen spelen vermoed ik.

Gebrekkige uitvoering

Het is ook meer een project die er op papier vast nog heel aardig uitzag, maar waarbij het in de praktijk niet is gelukt om het tot een goed geheel te krijgen door een gebrek aan een duidelijke focus, vermakelijke stijl, maar dus ook zeker algehele kwaliteit. 

Grote kans dat je je er na een minuut of 40 ook al wel definitief klaar mee zal voelen. Echt goed wordt de film verder ook nooit, al is het zeker ook niet de meest vervelende film om te kijken.

5/10


Bekijk trailer