Filmrecensie: Christmas in Paradise (2022) Geregisseerd door Philippe Martinez


Er worden iedereen tal van kerstfilms gemaakt, maar in verhouding relatief weinig 'grote' films. Films met meer grote namen, die vaak in kwaliteit en idee niet eens zo enorm verschillen van hun goedkoop en sneller gemaakte tegenhangers. Ook deze film is qua kwaliteit uiteindelijk echt niet beter dan de standaard tv-kerstfilm. Ik zou zelfs willen zeggen dat het minder goed en leuk om te kijken is.

Geen goed kerstgevoel

Natuurlijk vieren ze ook kerst op tropische eilanden, maar toch is het niet echt een plek waar ik aan denk om in de kerststemming te komen. Dit is uiteindelijk dan ook zeker geen film waar je erg goed mee in de kerststemming zal gaan komen. Ja, er zijn kerstthema's aanwezig, ook in het verhaal, maar het gevoel dat de film uitstraalt heeft verder vrij weinig met de warmte van de kerstdagen te maken.

Uiteindelijk is dit niet iets wat enorm veel uitmaakt voor de kwaliteit van de film. Belangrijker hiervoor is namelijk het feit dat het verhaal vrij weinig te bieden heeft, los van een aantal matig uitgevoerde clichés die we al veel vaker in genrefilms als deze hebben gezien.

Matig uitvoering van clichés

En natuurlijk zou een film vol clichés nog altijd prima kunnen werken. Want laten we eerlijk zijn: veel van deze genrefilms doen sowieso vaak al hetzelfde. Deze film weet er echter op geen moment echt goed in te slagen om zijn verhaal, drama of personages goed te kunnen laten werken.

Uiteindelijk kun je ook wel stellen dat de film iets te veel personages heeft. Te veel, omdat veel van hen vrijwel geen enkele rol van betekenis spelen en de film alleen maar opzadelen met momenten en verhaallijnen die uiteindelijk helemaal nergens heengaan. Het haalt het tempo ook vrij vaak uit de film. Tempo waar de film sowieso al wat probleem mee leek te hebben. Het is vaak enorm lang uitgerekt, maar ondanks dit weet de film altijd nog maar 88 minuten kort te zijn. Het laat ook wel zien hoe weinig ideeën de film verder had wat zijn verhaal betreft.

Meer drama dan vermaak

Het is een verhaal die wat meer op zijn drama leunt dan het vermaak. Om dit drama echter goed te laten werken was het wel vrij essentieel dat de personages ook enigzins goed om te volgen zouden zijn geweest. Je leert ze echter uiteindelijk maar matig kennen en veel van hen blijven meer een mysterie, ook omdat ze zo hun eigen geheimen hebben. Het maakt ze ook niet erg leuk om te volgen gedurende deze film en de film weet daarnaast ook simpelweg weinig anders te bieden waardoor je ze ooit leuk of interessant genoeg zou gaan vinden.

Vreemd gecast

En ja, het is een film met een aantal vrij grote namen qua acteurs, maar toch voelt de film behoorlijk slecht gecast. Op zich is Kelsey Grammer echt wel goed als vader van de familie, maar hoe geloofwaardig is het dat hij de vader van Elizabeth Hurley is, los ervan dat ze in het echt maar 10 jaar van elkaar verschillen qua leeftijd?

Maar ook de zussen lijken totaal niet op elkaar, waardoor je je toch wel af begint te vragen of deze film überhaupt met een casting director had gewerkt, of dat ze simpelweg maar genomen hadden wie ze konden krijgen.

Niet goed

Echt wel een vrij matige uitvoering van een concept dat op zichzelf al niet vrij bijzonder te noemen was. Zeker ook geen film om goed en lekker mee in de kerststemming te komen, of om door vermaakt te gaan worden.

5/10


Bekijk trailer