Filmrecensie: Boiling Point (2021) Geregisseerd door Philip Barantini


Het is lastig om geen bewondering voor deze film te hebben. Een film die volledig uit één take bestaan zijn vrij zeldzaam, laat staan dat ze zo goed uitgevoerd zijn als deze. Het is dan ook een geweldig unieke kijkervaring, die uiteindelijk echter ook tegen de beperkingen van zijn concept aan blijft lopen.

Een operatie van militaire precisie

Moeilijk voor te stellen hoe ongelooflijk veel voorbereiding en repetities aan deze film vooraf gegaan moeten zijn. Het filmen van een film als deze is haast een operatie van militaire precisie, die als een geoliede machine dient te verlopen. Eén fout en de take zal waarschijnlijk niet langer nog bruikbaar zijn.

Het is dan ook lastig om één take te creëren waarin echt alles helemaal goed gaat. Overal het algemeen wel iets wat "Boiling Point" prima gelukt lijkt te zijn.

Genoeg variatie

Het kiest ook een vrij interessante locatie die goed voor zijn concept. De hectiek van een restaurant en de dynamiek tussen het persooneel onderling en daarbij ook nog eens de gasten, zorgt voor genoeg variatie en dat de film ook nooit te lang rond één onderwerp of persoon blijft hangen.

De film slaagt er dan ook heel aardig in om verrassend veel verhaallijnen op te bouwen, die de film ook absoluut interessant weten te houden. Een film als deze kan al snel wat gaan vervelen en monotoon voelen, maar dat zijn allemaal dingen die hier zeer zeker niet het geval zijn.

Een gevolg van zijn benadering is echter wel dat het lang niet alle verhaallijnen ook daadwerkelijk afhandeld. Het is natuurlijk behoorlijk rechtlijnig in zijn benadering, waarbij het ook nog eens hoofdzakelijk één ding echt in beeld kan brengen. Niet dat het de film gelijk slecht maakt, maar het is wel iets waardoor de beperkingen van de benadering duidelijk zichtbaar worden.

Ook voorspelbaar

Een ander gevolg van zijn benadering is dat sommige dingen ook wel erg voorspelbaar verlopen. Je weet gewoon dat wanneer een specifiek iets in beeld wordt gebracht of benoemd, dit later terug zal komen om een belangrijkere rol te gaan spelen. Echt enorm verrassend is de film uiteindelijk dan ook niet te noemen, al niet dat niet weg dat het wel vrij constant vermakelijk en fascinerend om te kijken blijft.

Technisch zeer knap gedraaid

Los ervan dat het enorm knap is hoe je met één camera een heel verhaal, met tal van personages weet te vangen, is het verder technisch ook een zeer knap gemaakte de film. Het voelt nooit alsof de camera tegen beperkingen aanloopt, zoals bijvoorbeeld bewegingsruimte en het is knap hoe het overal de focus op weet te houden.

Probeer ook maar eens constant de juiste belichting te vinden bijvorobeeld, waardoor zowel de personages als wat er verder gebeurt goed zichtbaar blijven. Het zijn allemaal van deze details waar je niet direct aan denkt, maar wanneer je dat wel doet des te meer beseft wat een enorm knappe prestatie deze film is.

Respect voor de acteurs

Minstens zoveel respect verdienen de acteurs. Niet alleen omdat ze knap al hun dialogen hebben onthouden en taken hebben uitgevoerd die ze ongetwijfeld nooit in het echte leven zullen doen, zoals koken in een professionele restaurant, maar ook omdat het vast enorm lastig moet zijn om veel verschillende emoties te spelen gedurende een film zonder dat je je hier tussen takes op voor kunt bereiden. Het ene moment moet je vrolijk spelen, terwijl de volgende keer dat de camera op je gericht staat je een uitbrander moet geven, of je ergens door geëmotioneerd moet raken. Ik doe het ze in ieder geval zeker niet na.

Prima binnen zijn genre

Absoluut een pima film binnen zijn niche genre, die constant weet te boeien en vermaken door de aanwezigheid van voldoende variatie, maar er tegelijk ook niet aan ontkomt dat het tegen de beperkingen van zijn genre aan blijft lopen. Zo blijft het hier en daar wat voorspelbaar en is het ook jammer dat sommige personages niet wat beter ontwikkeld en meer gevolgd worden, waardoor sommige verhaallijnen simpelweg wat uitbranden, in plaats van dat ze bevredigend worden afgesloten.

7/10


Bekijk trailer