Filmrecensie: Smile (2022) Geregisseerd door Parker Finn


Een zeer typische moderne horrorfilm qua opzet en sfeer, die het desondanks toch weet te lukken om heel aardig te werken dankzij een origineel concept en een algehele goede uitvoering. "Smile" blijft niet enorm lang hangen, maar is wel een film waar je een prima tijd mee zal hebben tijdens het kijken.

Originaliteit wordt beloond

Hoewel het concept van de film eingelijk niet meer dan een gimmick is die ook nog eens leuk staat op posters en het goed doet in trailers, blijft het voor een groot gedeelte ook nog altijd iets wat de film veel originaliteit weet mee te geven. 

Deze originaliteit komt vooral voort uit het feit dat het concept ervoor zorgt dat het geen horrofilm hoeft te zijn die vertrouwt op de aanwezigheid van een monster of bijvoorbeeld een gevaarlijke moordenaar. Het gevaar in deze film is meer een ongrijpbaar iets, wat gelijk voor een lekkere ongemakkelijke sfeer weet te zorgen.

Goed voor de horrorliefhebber

Het is dan ook zeker een film met een prima horrosfeer. Eentje die de horrorliefhebber dan ook prima zal bekoren. Eigenlijk zit verder ook wel alles in de film waar de horrorliefhebber om vraagt. Goede mysterie en spanning, aardige schrikmomenten en ook nog eens redelijk wat bloed en viezigheid, waarmee de film op een vermakelijke en effectieve manier weet te shockeren.

Belangrijkste hierbij is dat de uitovering ervan ook nog eens goed is te noemen. De film weet een aardige balans te vinden tussen het verhaal en zijn typische horror thema's, waarbij de film voor het grootste gedeelte genoeg blijft boeien.

Niet het meest interessante mysterie

Voor het grootste gedeelte, ja. Want zodra de film bezig is om het mysterie te ontrafelen wordt het toch echt wel een ietwat onnodig trage film, waarin lang niet altijd genoeg gaande is. 

Uiteindelijk moet je misschien ook wel gewoon stellen dat het hoe, wat en waarom achter alles in het verhaal niet het meest interessante element is. Maar wanneer je simpelweg meegaat met alles en je je niet te veel laat leiden door het verhaal, maar meer door de sfeer van film, blijft het een uitermate prima genrefilm.

Draait voornamelijk alleen om zijn hoofdpersoon

Wat ook absoluut fijn aan de film is, is dat het Sosie Bacon als de hoofdpersoon heeft. Haar acteerwerk geeft de film absoluut iets extra's en het zou mij niet verbazen wanneer we haar na deze film vaker in de hoofdrol van grote films zullen gaan zien.

Het is ook echt een film die voornamelijk alleen om zijn hoofdpersoon draait. Andere personages blijven hierdoor wellicht wat te veel op de achtergrond waardoor de film ook wat eentonig blijft, maar erg vervelend werkt het ook niet. Het concept leent zich gelukkig heel aardig voor deze benadering en Sosie Bacon weet hier ook meer dan prima mee om te springen.

Prima genrefilm

Een prima genrefilm, met een goede uitvoering van al zijn horrorelement. Het concept zorgt er daarnaast voor dat de film gelukkig ook nog altijd genoeg originele dingen weet te brengen, al is het uiteindelijk ook wel erg gimmicky, zonder een goed duidelijk doel in het verhaal. Desalniettemin een prima film om te kijken, met name voor de fans van (moderne) horror.

7/10


Bekijk trailer