Filmrecensie: Bitcon (2022) Geregisseerd door Matt Osterman


Het klinkt wellicht wat verrassend, maar deze film had het echt wel in zich om een hele behoorlijke te zijn. Het concept, de personages en de juiste acteurs waren namelijk echt wel daar, maar de film wordt uiteindelijk in de steek gelaten door zijn rommelige benadering en de net even iets te goedkoop ogende stijl.

Geen gebrek aan potentie

Het is zelf vrij ongelooflijk hoe deze film alsnog dingen weet te verpesten, terwijl het zoveel van de juiste ingrediënten in zich had. 

Probleem met dit soort films is juist vaak dat ze een enorm zwak- en stnndaard verhaal hebben. En ondanks dat het verhaal van deze film in de kern ook echt nog wel behoorlijk standaard blijft wordt het toch interessant gemaakt door zijn personages en het feit dat er meer dan genoeg goede ontwikkelingen in aanwezig zijn. Eerlijk waar: in de handen van een betere regisseur, die ook een grotere zak met geld tot zijn beschikking gehad zou hebben, zou dit zeer waarschijnlijk echt een hele behoorlijke genrefilm geweest zijn om te kijken.

Saboteert zichzelf

Dat de film niet goed weet te werken ligt echt niet alleen maar aan het gebrek aan geld, maar heeft het ook absoluut aan zichzelf te danken. Het saboteert zichzelf behoorlijk door dingen enorm rommelig te laten ogen. Met name het begin van de film is zeer onplezierig en het voelt meer alsof scènes in een totaal verkeerde volgorde zijn gezet. 

Ook gaat het soms te lang door en staat het teveel stil bij momenten die uiteindelijk nauwelijks van belang zijn voor het verdere verloop van het verhaal. Bepaalde personages komen hierdoor ook niet echt lekker uit de verf, terwijl ze wel de juiste persoonlijkheid leken te hebben en vaak ook gespeeld werden door meer dan goede acteurs.

Ligt zeker niet aan de acteurs

Veel van de personages weten ook gelukkig alsnog de film prima gaande te houden. Dingen worden hierdoor nog enigzins interessant door gemaakt om te kijken, ondanks dat de film verder wel behoorlijk zijn best doet om dingen maar zo oninteressant en verre van spannend of creatief in beeld te brengen. Het is echt een enorm goedkoop ogende film helaas, met matig camerawerk, belichting en algehele regie.

Het is eigenlijk dan ook vrij verrassend om zoveel goede acteurs in een film als deze te zien. De aanwezigheid van Jeremy Davies en Frank Whaley alleen al is genoeg om mijn aandacht te trekken. Ze stellen ook zeker niet teleur, zoals eigenlijk geen van de acteurs in deze film doet.

Best een prima concept

De titel van de film doet eigenlijk ook al het ergste vermoeden, maar het concept is wel degelijk iets waar de film alsnog veel van zijn originaliteit weet te halen. Tot op zekere hoogte werkt het ook echt wel. Het maakt dingen net even iets anders dan in de standaard genrefilms vaak het geval is, al weet het uiteindelijk toch ook net even iets te weinig te doen met zijn concept om deze film daadwerkelijk goed te kunnen laten werken.

Geen geslaagde poging

Echt wel een interessante poging, maar nee. De film blijft te rommelig en verder ook te zwak gemaakt om echt aan te kunnen bevelen. Ook qua actie en verder spektakel zit er te weinig in deze film om de liefhebbers van het genre tevreden te kunnen stellen.

5/10


Bekijk trailer