Filmrecensie: Wild Mountain Thyme (2020) Geregisseerd door John Patrick Shanley


Het is niet heel lastig om al snel een beetje een haat-liefdeverhouding met deze film te krijgen. Aan de ene kant is het namelijk één die je graag goed en leuk zou willen vinden, maar het saboteert zichzelf behoorlijk door dingen wel erg matig in de film te behandelen.

Kiest bewust een ouderwetse benadering

Ik kon goed waarderen hoe deze film meer een groots opgezette, ouderwetse film probeerde te zijn, die zieh overigens wel in de moderne tijd afspeelt. Ergens ook een liefdesbrief aan Ierland en het leven op het Ierse platteland.

En het is ook werkelijk vrij groots opgezet met zijn verhaal, drama en personages. Het vergeet hierbij echter wel om ook meeslepend te zijn. Uiteindelijk is het een enorm nietszeggende film, waarbij het nooit voelt alsof je de personages goed genoeg leert kennen om ze ook daadwerkelijk leuk te gaan vinden en interessant genoeg om te volgen in de film.

Weet vooral een hoop niet te vertellen

Het is wat raar hoe het voelt alsof deze film op een verkeerd moment begint. Het voelt constant alsof je eerdere dingen gemist hebt, alsof deze film het middelste gedeelte van een triologie was.

Het gooit je simpelweg maar tussen een groep mensen waar je niets van afweet, in een 'wereld' die je totaal niet kent. Dingen worden nooit enorm goed opgebouwd, on danks dat het dit wel degelijk probeert te doen soms. Zo zijn er wel wat flashbacks, maar toch voelt het nooit alsof je  genoeg weet over de historie van de verschillende families en de reden waarom de onderlinge relaties tussen de personages zijn zoals ze zijn.

Meer een tv soap

Qua verhaal is het ook wel erg een soap opera soms. Dingen kunnen nooit eens 'normaal' gaan en het drama voelt vaak toch ook ietwat overdreven, op een manier die het duidelijk maakt dat de film wel erg graag wil dat je als kijker mee wordt gevoerd door alle emoties. Iets wat dus niet enorm goed weet te werken, omdat de film de meeste dingen maar matig op weet te bouwen en neer weet te zetten.

Het helpt ook niet heel erg dat de dialogen het meer doen lijken alsof je naar een toneelstuk zit te kijken. En dat is niet heel verwonderlijk, ongezien de film ook werkelijk op een toneelstuk gebasseerd is. Het geeft de film iets onnatuurlijks, waardoor het ook niet altijd heel prettig om te kijken is, ook omdat de film ook nog eens een meer tv-kwaliteit over zich heen heeft hangen in de manier hoe het is gefilmd en het er over het algemeen uitziet. Niet dat dit de schuld is van zijn omgeving. De Ierse landschappen zien er alsnog prachtig uit in de film.

Onsamenhangend en nooit groots

Het is ook wel erg een film met twee helften. Eén die zich meer concentreert op de familie dynamiek, terwijl in de tweede helft de film veel meer een standaard liefdesverhaal wordt. Twee helften die niet enorm goed samen weten te komen, ook omdat in de eerste helft van de film toch ook echt meer interessante personages aanwezig waren dan de twee waarop de tweede helft van de film zich op weet te concentreren.

Het is ook echt wel enigzins verrassend om te zien welke namen hun opwachting maken in de film. Niet enorm verrassend, omdat het een typische acteursfilm is, waarin het erg om de personages en dialogen draait. Maar wel verrassend in de zin van dat de film er nooit in weet te slagen om verder groots aan te voelen, los van zijn cast. In veel opzichten voelt het juist als een kleine en zeer simplistische film, gemaakt door mensen die verder nog maar bar weinig ervaring hadden. Iets wat overigens niet waar is, wat het nog vreemder maakt dat "Wild Mountain Thyme" wel degelijk zo aan weet te voelen.

Weet dingen niet goed samen te brengen

Ondanks dat de meeste ingrediënten echt wel aanwezig zijn weten dingen nooit goed samen te komen in deze film. Het is daardoor eigenlijk nooit echt leuk, nooit heel interessant en ook zeker niet meeslepend.

5/10


Bekijk trailer