Filmrecensie: The Wheel (2021) Geregisseerd door Steve Pink


Een film die beter op papier werkt dan de daadwerkelijke uitvoering ervan. Ik denk dat dat wel een treffende manier is om "The Wheel" te omschrijven, die absoluut goede intenties heeft, die echter lang niet altijd goed weten te werken.

Niet leuk of echt interessant genoeg

Het komt er eigenlijk op neer dat je een minuut of 80 naar een stel mensen zit te kijken die elkaar ongelukkig maken en vervelend tegen elkaar doen. Een wat simplistische manier om de film te omschrijven, maar in de kern is dit wel degelijk het geval.

Het werkt dan ook niet bijster leuk om naar te kijken, wat verder ook prima is, zolang het maar nog altijd genoeg interessants te bieden heeft. Ik kan echter niet zeggen dat dit ook met "The Wheel" het geval is. Het is allemaal niet heel slecht, maar uiteindelijk wel net even iets te oppervlakkig en simplistisch allemaal qua opzet.

Wil wel erg graag als realistisch worden gezien

Het is duidelijk dat de film een realistische probeert te zijn, maar dat houdt in dit geval voornamelijk in dat maar zoveel mogelijk drama en intriges tussen zijn verschillende personages probeert te creëren, ook in de hoop dat er in ieder geval iets van zal gaan werken. In zekere zin is dat ook het geval, maar het neemt niet weg dat een hoop aan het verhaal niet werkt. Net iets te geforceerd, net niet interessant genoeg en daardoor uiteindelijk ook geen sterke realistisch film, waarin veel mensen die door een relatiecrisis gaan of zijn gegaan zich zullen gaan herkennen.

Het is overigens ook niet zo omdat de film maar zoveel mogelijk drama op je afvuurt, het enorm groots wordt allemaal. Alles wat het op je afvuurt is klein en pietluttig, ook allemaal in een poging om dingen realistisch en herkenbaar te maken. Het werkt echter vooral oppervlakkig en nietzeggend.

Zou beter in het theater hebben gewerkt

Doordat de personages vaak alleen maar slecht voor elkaar zijn en elkaar ook als oud vuil behandelen, is het toch ook wel wat lastig om iets voor de personages te gaan voelen. Ook dit is een zeer sterke reden waarom de film nooit goed meeslepend weet te zijn. Qua emoties en drama zal je hoogstwaarschijnlijk dan ook weinig gaan voelen bij deze film.

Ergens voelt het als één die stukken interessanter en beter zou zijn als toneelstuk, ook omdat het qua opzet een vrij simplistische en kleine film blijft. Het heeft slechts een handjevol personages en het speelt zich ook niet op enorm veel verschiillende locaties. De dialogen, personages en het concept lenen zich dan ook prima voor thet theater, waar de benadering die de film lijkt te verkiezen stukken beter tot zijn recht zou komen.

Niet enorm aan te bevelen

Niet dat de film nu enorm vervelend is om te kijken, maar door zijn ineffectieve gecreëerde drama is het voornamelijk een enorm nietszeggende film uiteindelijk. Het det niet genoeg om emoties teweeg te brengen en het verhaal blijft te simplistisch en oppervlakkig om echt indruk te kunnen maken.

Het scheelt dat de film slechts rond de 80 minuten kort is, waardoor het ook nooit de kans krijgt om dingen écht te laten ontssporen. Zoals de film nu is blijft deze echt niet totaal onkijkbaar, maar enorm aanbevelen kan ik het toch ook echt niet.

5/10


Bekijk trailer