Filmrecensie: The Inspection (2022) Geregisseerd door Elegance Bratton


Een prima film over een onderwerp waar we allemaal wel van weten dat het gebeurt, maar die we toch niet vaak belicht zien. Het is niet een film die alles even effectief weet aan te pakken, maar over het algemeen weet het er wel heel aardig in te slagen om zijn verhaal effectief te vertellen.

Thema's op de voorgrond

Ik zeg verhaal, maar eigenlijk is dit niet zozeer iets wat de film ook volgt. Of misschien beter gezegd: Het heeft uiteraard wel degelijk een verhaal, maar het kiest ervoor om zijn thema's belangrijker te maken dan het verhaal zelf, waardoor het verhaal dan ook wat op de achtergrond blijft.

Het zorgt ervoor dat de film wat onderontwikkeld en wellicht ook wat simplistisch overkomt af en toe, maar door zijn benadering weet het er wel degelijk vrij goed in te slagen om zijn thema's te laten werken.

Een film die niet oordeelt

Het blijft daarnaast ook origineel om de Amerikaanse militaire training vanuit de ogen van een homosexuele man te zien.

Het is een film die hierbij niet zozeer een statement probeert te maken of een hele sterke boodschap probeert uit te dragen, maar meer één die dingen simpelweg laat zien zoals ze zouden zijn. Het veroordeeld hierbij eigenlijk niemand en het is knap hoe de film meerdere kanten weet te belichten, zonder de kijker een bepaalde kant op te willen sturen. Het is een vrij nederige film die er overduidelijk ook bewust voor gekozen heeft om zo klein mogelijk te zijn in zijn opzet. Duidelijk een persoonlijk project voor de regisseur, waarvoor we dankbaar mogen zijn.

Uiteindelijk ook zijn zwakte

Zijn kleine en simpele opzet blijft de film zijn grootste kracht, maar echter uiteindelijk ook zijn grootste zwakte.

Zo is het echt wel prettig dat de film geen drama en emoties probeert te forceren, alleen zorgt deze benadering er aan de andere kant ook voor dat het nooit de meest meeslepende film om te kijken is. Doordat dingen meer realistisch en klein worden gehouden weet het drama niet altijd even goed uit de verf te komen, waardoor "The Inspection" zeker ook geen film is die een enorme impact op je zal gaan hebben, of één is die je lang bij gaat blijven. Toch wat zonde, aangezien het met zijn thema's wel degelijk de potentie hier voor had.

Valt goed te kijken voor een breed publiek

Doordat de film geen al te zware kost is, blijft het echter ook één die altijd zeer goed te kijken is. Een film die dan ook een zo breed mogelijk publiek aan zal spreken, wat uiteindlijk toch ook wel echt de bedoeling van deze film is geweest, kan ik me zo indenken.

Het weet ook knap herhaling te vermijden, ondanks dat het ergens wel een één thema film is, die zich ook nog eens voor het overgrote gedeelte continu op dezelfde locaties afspeelt, met dezelfde handjevol personages. Personages die we overigens nooit enorm goed leren kennen, maar toch goed genoeg om te zien hoe ze zijn. De film weet echt wel goed zijn subtiele benadering te gebruiken om met kleine dingetjes zoals een blik of houding je alles te kunnen vertellen over een personage wanneer dit nodig is.

Niet altijd de beste benadering, maar doet een hoop goed

Een film die echt een hele hoop goed doet, maar door zijn benadering niet altijd de impact weet te maken die het wellicht wel voor ogen had. Desalniettemin een prima, over een onderwerp die we ook nog niet vaak belicht en behandeld hebben gezien in films.

7/10


Bekijk trailer