Filmrecensie: Vengeance (2022) Geregisseerd door B.J. Novak


Soms weet een film zo origineel te zijn dat het alleen daarom al enorm prettig om te kijken is. "Vengeance" is, misschien anders dan zijn titel doet vermoeden, een enorm fijne film, met het hart op de juiste plaats, die er ook niet voor schuwt om de lelijke kanten van het leven en mensen te belichten.

Een effectieve film

Het is niet eens een geweldige film, in de zin van dat het één is die tal van grote prijzen zal gaan pakken. Dat hoeft ook niet met iedere film het geval te zijn natuurlijk. Zo heeft ook iedere film vaak weer een ander doel en er kan over deze film ook niet echt gezegd worden dat het zijn doel mist.

De film weet vrij vaak raak te schieten, met zijn verhaal, personages en onderliggende thema's. Een vrij effectieve film, die zowel vermakelijk als ontroerend kan zijn en niet één is die per se voorspelbaar verloopt, al is het ook niet één die constant enorm verrast.

Goede balans

Het is wat lastig om deze film in een hokje te plaatsen, omdat het uiteindelijk zoveel verschillende dingen weet te zijn. Het is niet volledig een komedie, niet echt een drama, maar in plaats daarvan pakt het verschillende elementen uit deze genres en weet hier zijn eigen draai aan te geven en dingen effectief met elkaar te combineren. 

Het maakt dat de film nooit te zwaar wordt, ondanks een aantal zware thema's en ook zeker nooit te absurd met zijn komedie. Niet dat de film een enorm realistische is in hoe het wordt gepresenteerd, maar tegelijkertijd blijft realisme wel aanwezig in de kern van het verhaal. Het is knap hoe de film dit allemaal weet te laten en hoe het lukt om een goede balans te vinden en deze vrij constant vast te houden.

Vertrouwd wel erg op stereotypen

Uiteindelijk is het wel een film die vaak op clichés vertrouwd. Zo weet ik niet hoe blij Texans zullen worden met de vertolkingingen in deze film. Stereotypen worden enorm uitvergtoot ten behoeve van de film zijn komedie, maar ook zeker omdat dit het verhaal simpelweg goed uikomt. Het voelt toch enigzins goedkoop, maar het is verder nooit een al te groot probleem voor de film.

Sterk concept en goed geacteerd

Het verhaal blijft echt verrassend leuk en goed om te volgen. Het concept is echt heel goed en weet zich te lenen voor tal van goede en interessante ontwikkelingen. Personages groeien echt in de film, wat het nog eens extra interessant weet te maken.

B.J. Novak heeft de film niet alleen enorm knap geregisseerd en geschreven, maar vertolkt hierin ook nog eens prima de hoofdpersoon. Niet per se een acteur die je snel in grote of dragende rollen verwacht, maar dat weet in dit geval juist enorm in zijn voordeel te werken. Het maakt hem geloofwaardig als een alledaags persoon, waardoor hij ook leuker om te volgen is, ook al maakt hij niet eens de beste morele beslissingen.

Erg verrassend en goed was ook Ashton Kutcher, in een rol die je misschien niet per se snel van hem zou verwachten. Hij weet een erg sterke indruk achter te laten, ondanks het feit dat hij niet eens enorm veel in de film te zien is.

Sterke en leuke film

Oprecht een sterke en leuke film, die weet te verrassen. Niet eens zozeer met het verhaal, maar meer hoe het effectief zijn verhaal, die uit veel verschillende elementen bestaat, weet neer te zetten, waarbij het ook nog eens vrij moeiteloos verschillende genres met elkaar weet te combineren.

7/10


Bekijk trailer