Filmrecensie: Lie Hard (2022) Geregisseerd door Ian Niles


Probleem met veel goedkoop gemaakte komedies is vaak dat ze niet grappig zijn. Laat dat nou net het ene zijn wat deze goedkoop gemaakte komedie wél goed weet te doen. Het zijn dan echter ook weer andere dingen die de film naar beneden halen, om het één te maken die niet enorm de moeite waaard is.

Sterk geschreven komedie

Het is razend knap hoe leuk de dialogen en veel van de situaties geschreven zijn in deze film. Het maakt de film ook absoluut nog altijd heel prettig om te kijken, wat deze film ook beter makt dan de gemiddelde genre-poging die voor hetzelfde budget is gemaakt.

Toch valt de film alsnog niet enorm aan te bevelen. Want ondanks dat de komedie dus wel erg aardig geschreven is, is de rest van het script dat niet. Het voelt vaak erg slordig en veel van zijn ontwikkelingen weten ook totaal niet te werken. Hoe langer de film ook voortduurt, hoe meer dit begint te storen. Je zal uiteindelijk dan ook blij zijn dat de film voorbij is, ondanks dat je er in het begin wellicht nog wel veel plezier mee zal hebben.

Zet nooit goed door

Iedere keer wanneer je dankt dat de film een bepaalde kant op zal gaan, wordt opeens duidelijk dat het voor iets totaal anders kiest. Klinkt misschien leuk en verrassend, maar het is eerder juist vervelend omdat geen van de dingen die het opbouwt echt slecht zijn. Wanneer de film echter verder dient te gaan met de deze verhaallijnen die het opbouwt, kiest het er dus voor om een totale draai te maken. De film blijft hier juist onderontwikkelt door en het is teleurstellend hoe makkelijk sommige ideeën niet verder worden uitgewerkt. 

Zo vond ik de film prima te pruimen wanneer het een soort van 'Meet the Parents'-achtige komedie zou worden, of toen wanneer het meer een crimele kant op leek te gaan. Zijn hele criminele verhaallijn is echter uiteindelijk juist iets wat de film een beetje de das omdoet.

Verliest snel geloofwaardigheid

Probleem wanneer de film de criminele kant opgaat, is dat de film langzaamaan al zijn geloofwaardigheid verliest. Het is eigenlijk totaal belachelijk allemaal, ook door hoe dingen constant zwaar overdreven worden. Dit werkt tot op zekere hoogte nog vrij aardig voor zijn komedie, maar voor het verhaal en zijn personages is het vrij funest. 

Los van elkaar had het allemaal nog wel vrij aardig kunnen werken, maar omdat de film ervoor kiest om veel verschillende dingen bij elkaar te gooien wordt het al snel een rommeltje en niet heel leuk of prettig om te volgen.

Aardige personages

De personages blijven nog wel vrij aardig en worden over het algemeen ook goed gespeeld door zijn acteurs. Het is in ieder geval zeker niet zo slecht gespeeld als de meeste andere genrefilms van dit kaliber. De lat ligt hierbij al redelijk laag, dus of het echt een enorm compliment om te geven is...

De film weet ook wel aardig op zijn hoofdpersonen te concentreren, die gelukkig leuk genoeg zijn. Ze werken als leuk en prettig om te volgen, omdat het eigenlijk de twee enigste personages in de film zijn die niet enorm overdreven zijn neergezet. 'Normale' mensen zullen we maar zeggen, in een wereld vol karikaturen en niet alledaagse situaties.

Deels geslaagd

Aan de ene kant echt niet wel een leuke en prima kleine komedie, met veel geslaagde humor. Het verhaal zorgt er uiteindelijk echter wel voor dat deze toch niet heel erg aan te bevelen is.

5/10


Bekijk trailer