Filmrecensie: Rogue Agent (2022) Geregisseerd door Declan Lawn & Adam Patterson


Het is knap hoe ondanks dat de film wat stommig is, het ook nooit daadwerkelijk slecht om te kijken wordt. Duidelijk ook nooit geweldig, maar ach. Het blijft een prima tussendoortje!

Wel erg doorzichtig

Hoe sterk en goed je de film gaat vinden zal er voornamelijk vanaf gaan hangen hoe snel je doorhebt wat er exact gaande is in het verhaal. Voor mij persoonlijk was direct vanaf minuut 1 al wel duidelijk welke richting het verhaal op zou gaan. Dit zeg ik niet om mezelf op de borst te kloppen, maar het is wel iets wat laat zien dat de film er niet bijster goed in slaagt om zijn mysterie en algehele verhaal goed op te bouwen.

Mocht je desondanks niet gelijk doorhebben dat 'niets is wat het lijkt' in deze film, zullen een aantal van de plottwists alsnog aardig op je over gaan komen en is de film duidelijk ook vermakelijker en beter om te kijken dan voor mij het geval was. Het was wel wat vervelend hoe de film zich maar wat voort leek te slepen zonder ergens naartoe te gaan met het verhaal, terwijl voor mij al wel lang duidelijk was dat er ergens halverwege een plottwist zat aan te komen, en wat deze plottwists zou zijn.

Zeer zeker geen spionage thriller

Wat je in ieder geval niet van deze film hoeft te verwachten is dat het een spannende spionage thriller is. Anders dan zijn titel wellicht doet vermoeden is het meer een...mysterieus liefdesdrama? Ik weet niet echt hoe ik het goed zou moeten omschrijven, maar spannend of spectaculair wil de film in ieder geval zeer zeker nooit echt worden.

Ondanks dit, kiest de film nog wel altijd voor een zeer typische thriller benadering in hoe zijn personages zich door het verhaal voortbewegen en hoe het gefilmd is. Het is hierbij echter onduidelijk waar de film dacht zijn spanning uit te kunnen halen. Uiteindelijk is er wel iets 'groots' gaande in het verhaal, maar dit is allemaal niets wat bijvoorbeeld de wereld zou bedreigen of zelfs mensen in serieus gevaar zou brengen. Niet dat het iets onschuldigs is, maar het is niets wat als meeslepend weet te werken. Dit ook omdat de pesonages nou eenmaal niet enorm interessant zijn.

Geen hele sterke personages

Eigenlijk mist deze film naast een goede slechterik toch ook wel echt een goede held. De film heeft beide, maar weet deze personages niet heel geslaagd neer te zetten. Zo blijft de achterliggende motivatie van zijn slechterik enorm vaag en weet je ook niet zo goed wat je over hem zou moeten denken en neemt de 'held' van de film toch ook een aantal keuzes waardoor het was lastig is om je volledig achter haar te kunnen scharen.

De film heeft ook een gebrek aan goede ondersteunende personages. Vaak duiken personages nu maar wat op in het verhaal omdat ze nou eenmaal nodig zijn om het verhaal voort te laten bewegen, maar zijn het verder geen personages die goede diepgang of extra emoties aan het verhaal weten aan te brengen.

Oppervlakkig

Het kijken van deze film is sowieso een ietwat opppervlakkige belevenis. Het blijft onderhoudend, maar wel één waar je verder weinig gevoelens bij zal gaan hebben.

Door het hoge tempo en kundige manier waarop alles gefilmd is, is het verder ook geen hele vervelende belevenis. Het is weer zo'n film die je vaak doet denken dat je een hele goede film zit te kijken, maar zodra je er even iets serieuzer naar begint te kijken kom je er al snel achter dat er eigenlijk ook maar vrij weinig van klopt. Het verhaal is echt niet heel goed opgebouwd en wordt zeker nooit goed spannend gemaakt. Al het andere, zoals zijn mysterie en drama, weet hierdoor uiteindelijk ook maar heel matig te werken.

Blijft nog altijd prima om te kijken

Het blijft werkelijk nog altijd prima om te kijken wanneer je in de stemming zou zijn voor iets simpels maar onderhoudends. Ondanks dat de film werkelijk nergens mee enorm goed wil worden, is het zeer zeker ook nooit verschrikkelijk om te kijken. Geen enorm compliment om te geven, maar veel positiever kan ik er nou eenmal niet over zijn.

6/10


Bekijk trailer