Filmrecensie: Doragon boru supa supa hiro (2022) Geregisseerd door Tetsuro Kodama


Eigenlijk biedt deze film gewoon perfect vermaak, zelfs voor de personen die totaal niet bekend zijn met "Dragon Ball Z". Het zit vol met actie, is goed geanimeerd en heeft ook meer dan voldoende humor in zich.

Voor jong en oud

Wat met name razendknap aan de film is, is dat het aasprekend weet te werken voor zowel volwassenen als jonge kijkers. Het verhaal is in grote lijnen enorm simpel gehouden, waardoor de film gemakkelijk om te volgen is voor iedereen en ondanks dat het echt niet kinderachtig voelt verder, heeft de film wel een groot aantal personages en humor in zich die als kinderachtig omschreven zou kunnen worden.

Binnen de context van de film weet het echter allemaal zeer goed te werken en lukt het de film om een juiste balans te vinden. Als volwassene hoef je nooit bang te zijn dat de film te kinderachtig zal gaan worden en als jonge kijker hoef je ook absoluut niet bang te zijn dat je niet vermaakt zal gaan worden op een meer banale manier.

Makkelijk te volgen

Doordat het verhaal vrij simpel gehouden wordt is de film ook niet eens prima te volgen en kijken voor iedereen die net even iets minder- of zelfs helemaal niet bekend is met 'Dragon Ball Z . De personages worden redelijk goed geïntroduceerd, waardoor ze goed en prettig om te volgens zijn, zelfs wanneer je verder niets van hun achtergrond zou weten. Het zet vaak in hoofdlijnen neer wat je zou moeten weten, waardoor zowel de personages als het verhaal altijd vrij gemakkelijk te volgen zijn.

Natuurlijk helpt het wanneer je iets van de wereld en zijn personages zou weten voordat je deze film gaat kijken, maar ik durf wel te stellen dat voor het vermaak dit uiteindelijk toch echt vrij weinig uitmaakt.

Karakteristieke stijl

Het heeft een zeer typische anime-stijl waar je uiteraard van zou moeten houden om er oprecht van te kunnen genieten. Maar waarom zou je überhaupt een 'Dragon Ball Z' film gaan kijken wanneer je weet dat Japanse anime niet jouw ding is?

Ook de stijl is een reden waarom de film voor zowel jong als oud prima weet te werken. Voor de jongeren onder is zijn de kleuren en het spektakel verbluffend, terwijl de volwassenen misschien wat meer oog zullen hebben voor de kwaliteit en kunstzinnigheid van de animaties, die ook knap ondersteund worden door computer effecten in dit geval.

Vermakelijke actie

De humor en zijn personages maken de film enorm vermakelijk om te kijken, maar het blijft met name de actie die voor het meeste vermaak blijft zorgen.

En gelukkig is er meer dan genoeg actie aanwezig in deze film. Net als de film in het algemeen is ook de actie enorm creatief en fantasierijk te noemen, wat ook een voorname reden is waarom de 'Dragon Ball Z' franchise, in al zijn vormen, ook zo enorm populair is, onder meerdere generaties inmiddels.

De actie zorgt ook dat er genoeg variatie aanwezig blijft in de film. Zoals gezegd blijft het verhaal zelf verder vrij simpel en het is dan ook met name de actie waar de film het uiteindelijk van moet hebben. Het is allemaal meer dan voldoende om te zorgen dat je je aandacht erbij blijft houden en dat je vermaakt zal gaan worden, van begin tot eind.

Een prima continuering

Wanneer het op vermaak aankomt weet "Doragon boru supa supa hiro", of "Dragon Ball Super: Super Hero" zoals de internationale Engelse titel luidt, absoluut te leveren. 

Het is vrij simpel, maar daarom ook juist enorm gemakkelijk en prettig om te voglen, waarbij het meer dan genoeg ruimte laat voor zijn verbluffende actie, met een hoop van de bekende 'Dragon Ball Z' persoanges. Deze film voelt dan ook als een prima continuering van de franchise en één die ongetwijfeld voor nieuwe fans zal gaan zorgen.

8/10


Bekijk trailer